Nieuwe ambtsketen voor Heumen

MALDEN - De oude voldeed niet aan de eisen en hing toch ook wat ‘rommelig’ om de nek van de burgemeester. Vandaar dat de gemeente Heumen sinds donderdagavond een eigen gloednieuwe zilveren ambtsketen heeft, gemaakt door edelsmid Charlotte Rombouts Arens. 

Volledig scherm
Burgemeester Marriët Mittendorff droeg voor het eerst officieel de nieuwe ambtsketen. © Theo Peeters

Toch ging de oude keten al even mee, want hij werd na de fusie van de gemeenten Heumen en Overasselt in 1980, samengesteld uit de twee ‘oude’ ambtsketens. 

De nieuwe keten presenteert niet alleen de gemeente Heumen, voor het eerst met gemeentewapen, maar ook  in  het ontwerp komt die helemaal terug. Zo vormde Rombouts Arens iedere schakel volgens de lijn van de gemeentegrenzen en zijn daarin weer de contouren van de vier dorpen te herkennen.

Steentjes
Leerlingen van de Heumense basisscholen zochten op verzoek van burgemeester Marriët Mittendorff en de edelsmid steentjes in hun dorp. Rombouts Arens: ,,Het leek me een mooi idee om in de keten ook iets te verwerken dat letterlijk uit de gemeente komt. Uit de grond dus.”

Daarvan zijn er vijf mooi geslepen in de keten terug te vinden. Voor alle andere gevonden steentjes wordt, aldus de burgemeester, nog een passende bestemming gezocht. ,,Daar gaan we zeker nog iets mee doen.”

Volledig scherm
De nieuwe ambtsketen heeft allerlei regionale kenmerken. Zoals steentjes uit de verschillende dorpen in de gemeente. Malden kreeg een steentje extra omdat hier meer scholen zijn die meededen aan de speurtocht naar mooie steentjes voor de keten. © Theo Peeters
Volledig scherm
© Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.