OM gelooft afpersing van voormalige champignonkweker niet en eist celstraf

OVERASSELT - Een 52-jarige man uit Overasselt die toegeeft dat hij met valse documenten een hypotheek met bouwdepot op zijn naam wist te krijgen, zegt dat hij dat onder druk deed van een groep criminelen die hem afpersen. Het openbaar ministerie gelooft hem niet en eiste 100 dagen celstraf.

De verdachte kreeg in 2013 een hypotheek van 240.000 euro, waarvan 180.000 euro bedoeld voor verbouwingskosten. De werkgeversverklaringen en verschillende loonstroken die de man bij de bank liet zien, vermeldden dat hij bij NXP-semiconductors in Nijmegen werkte. Daar stond zijn naam echter niet op de loonlijst, net zo min als de naam waarmee de verklaring ondertekend was.

Op ‘facturen’ die uit het bouwdepot betaald moesten worden, stond een Utrechts bouwbedrijf vermeld, dat bij navraag nooit facturen had gestuurd. De bankrekening op die factuur was dan ook van de verdachte zelf.

Wiet in champignonkwekerij

De verdachte bekende deels, maar zegt dat alle valse papieren hem werden voorgelegd door criminelen en dat hij werd gedwongen ze te ondertekenen voor waar. Die criminelen zouden nog altijd geld van hem willen. Zij zouden achter de grootschalige wietkweek in zijn voormalige champignonkwekerij hebben gezeten en hem nog altijd verwijten dat die toen opgerold. 

De man kreeg zelf in 2017 celstraf voor die wietplantage, maar zou nog steeds op de hielen worden gezeten door wietbazen van toen. Hij en zijn familie en ex-vrouw zouden steeds zijn bedreigd en hij zou zelfs naar het buitenland zijn gevlucht. Ook is zijn huis overvallen, waarvan aangifte is gedaan volgens de advocaat.

Politiedrama Kekerdom

Zelf heeft de man geen namen van degenen die achter de wiet zaten. Maar wijlen districtschef Jan Petter, met wie hij over de dreiging correspondeerde, zou wel hebben geweten wie die criminelen zijn en hem ervoor hebben gewaarschuwd. Petter kan dat niet meer navertellen. Hij maakte september 2012 in zijn huis in Kekerdom een einde aan zijn eigen leven en dat van een koppel met wie hij een moeizame en tevens aan drugs gerelateerde driehoeksverhouding had.

De officier van justitie heeft vraagtekens bij het dreigverhaal, zeker nu uiteindelijk geen criminelen maar privé kosten zijn betaald met het geld uit de verkregen hypotheek.

De rechtbank doet uitspraak op 24 januari.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Hollandse Hoogte
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.