Volledig scherm
Feline en Isabel Kops eten pannenkoeken met appels en appelsap op het oogstfeest in Malden. © Gerard Verschooten

Ongelukkig jaar voor Maldense appelboomgaard De Elshof

MALDEN - Het is geen gelukkig jaar voor appelliefhebbers in Malden. De oogst in appelboomgaard De Elshof ging volledig verloren door de strenge vrieskou die in het voorjaar de bloesem beschadigde. Voor het oogstfeest waren appels uit Overasselt geleend. Maar de regen viel zaterdag met bakken uit de lucht.

De zakloopzakken verregenen, koekhappen zit er niet in en tussen het natte gras ligt een verlaten voetbal. Een paar kinderen doen zich tegoed aan een appelpannenkoek, vier mannen houden zingend achter een piano de stemming erin, maar toch had de organisatie van het oogstfeest iets anders in gedachten. 

Mede-organisator Jef Gielen schetst het ideale scenario. ,,Het mooiste zou zijn als de bezoekers de appels zelf plukken, om ze meteen te centrifugeren en als sap mee naar huis te nemen." Volgens de landschapsbeheerder is er een gigantische hoeveelheid appels verloren gegaan. ,,Hier staan honderd bomen die gemiddeld misschien wel tweehonderd kilo aan appels dragen."

Leenappels

Nu lopen er rond het middaguur acht kinderen rond. Vorig jaar scheen de zon, was de oogst goed waren er destijds volgens de organisatie zo'n tachtig kinderen. Dat er toch appels aanwezig waren kwam door de leenappels van de Overasseltse teler Wagenberg, waar de oogst niet mislukt was. In Overasselt besproeien ze bij vorst de bloesem met water, zodat de bloemen niet bevriezen. Gielen: ,,Zo'n watersysteem is voor een plek als De Elshof niet zinvol, omdat de appels constant nat moeten worden gehouden en wij vooral afhankelijk zijn van vrijwilligers en de gemeente. Het is sowieso uniek dat de appeloogst op zo'n grote schaal mislukt. We blijven volhouden en de bomen goed onderhouden. Volgend jaar kan alleen maar beter worden."

Volledig scherm
Door een slecht seizoen is de Elshof in Malden nu een boomgaard zonder appels. © Gerard Verschooten

Nijmegen e.o.