Volledig scherm
Uiterwaardengebied De Coehoorn bij Nederasselt. Archieffoto © Theo Van Zwam

Raad Heumen zet de rem op groene plannen

MALDEN - Eén ding is duidelijk: de lange lijst groen- en landschapsplannen die de Heumense gemeenteraad volgende week voorgelegd krijgt, gaat de eindstreep niet ongeschonden halen. Dat blijkt uit een rondgang langs de gemeenteraadsfracties.

Wat is er aan de hand? Donderdag krijgt de Heumense gemeenteraad het tweede Landschapsontwikkelingsplan (LOP) 2019-2023 voorgeschoteld. Daarin staan tientallen projecten die de gemeente - wat groen en natuur betreft - mooier moeten maken. 

Ze variëren van het aanleggen van bloemrijke bermen tot grote en dure klussen als het aanleggen van recreatieve verbindingen door het landschap, zoals fietspaden. Ook het zichtbaar maken van de voormalige vesting bij Nederasselt staat in het LOP.

Toekomstige ontwikkelingen

Waar de politieke partijen unaniem tegenaan lopen, is dat zij vinden dat al die plannen wel eens toekomstige ontwikkelingen in de gemeente zouden kunnen doorkruisen. Een voorbeeld dat regelmatig opduikt is woningbouw in en rond met name Malden.

,,Wij hebben het college ooit gevraagd te kijken naar woningbouwmogelijkheden in de Kanaalzone (waar nu onder meer voetbalvereniging Juliana zit, RP) maar ook op andere locaties. Het zou niet realistisch zijn als je nu geld uittrekt voor allerlei groene projecten die straks wellicht plaats moeten maken voor huizen, of zelfs voor de voetbalclub", zegt Rob de Graaf (CDA). 

,,Dat is uiteraard nog lang niet zeker, maar daarom willen we nu eerst weten waar we als gemeente over een aantal jaren staan. Daarbij spelen ook bezuinigingen een rol waar Heumen voor staat.''

Totaalplan

De andere fracties in de raad zitten op dezelfde lijn. Leo Jansen (DGH): ,,Wij willen niet nu voor zo'n totaalplan kiezen, maar als raad willen we ook een vinger in de pap blijven houden welke projecten je wel of niet uitvoert.''

Rob Schuurman (GroenLinks): ,,Wij gaan zeker nuances proberen aan te brengen in dit voorstel.''

Ans Stunnenberg (PvdA): ,,We moeten als raad kunnen besluiten over wat we wel en wat we niet doen. Ik vind het LOP heel belangrijk, maar woningen voor starters en grondgebonden huizen vind ik net zo belangrijk. Daar hebben wij een enorme behoefte aan.''

Woningbouw?

Edwin Claassen (VVD): ,,Dit plan gaat in op de dag van vandaag en er wordt niet naar de toekomst gekeken.''

Bernadette Smelik (D66): ,,De vraag is: wat voor gemeente willen wij zijn. Wat gaan wij op allerlei gebieden, zoals woningbouw, doen en hoe raakt dat aan projecten zoals die in het LOP staan?"

Wethouder Leo Bosland laat inmiddels weten die gewenste verbreding te willen bieden. Hij wil donderdag eerst horen wat de precieze wensen van de raad zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.