Volledig scherm
Het Laco sportcentrum in Malden aan de Veldsingel. © Theo Peeters

Rechtszaak over concurrentievervalsing rond ‘Laco’ lijkt onvermijdelijk

MALDEN - De kans is groot dat de rechter moet beslissen of de gemeente Heumen zich bezondigt aan concurrentievervalsing bij het subsidiëren van het bedrijf Laco, exploitant van het nieuwe sportcentrum in Malden. 

Donderdagavond vergadert de raad over ‘een besluit van algemeen belang’. Met het aannemen daarvan willen burgemeester en wethouders de subsidiëring van Laco veiligstellen.  Die loopt gevaar nu de Autoriteit Consument en Markt (ACM) na onderzoek een dezer dagen met een uitspraak lijkt te komen die niet direct in het voordeel van de gemeente uitvalt. 

Heumen zou met deze vorm van subsidiëren wel eens de wet kunnen overtreden. De rechter kan zo'n besluit van algemeen belang echter weer ongedaan maken. En zeker drie sport-ondernemers uit Malden en omgeving willen dat.   

Maatschappelijk belang

Laco, dat in  Nederland tientallen sportvoorzieningen exploiteert, huurt het splinternieuwe sportcentrum  (bouwkosten zo’n 12 miljoen euro) voor 265.000 euro per jaar van de gemeente. Die stelt daar een exploitatievergoeding van 285.000 euro tegenover. Heumen betaalt ook het onderhoud. Gerechtvaardigd, zegt de gemeente. Want, is de redenering, in de sporthal en het bijbehorende zwembad, vinden activiteiten plaats die van maatschappelijk belang zijn. 

Fitness

Evenmin is het onredelijk zijn dat er in de sporthal commerciële activiteiten zijn ondergebracht als  horeca, fitness, aqua gym en fysiotherapie.  Daaruit zouden namelijk de verliesgevende maatschappelijke - laagdrempelige - activiteiten gecompenseerd worden. De cijfers die dat moeten bewijzen, blijven overigens geheim. Bovendien zouden de mogelijkheden die de sporthal biedt niet in de directe omgeving voorhanden zijn.  

Concurrentievervalsing

Advocaat Thijs van der Meeren bestrijdt dat namens drie sportondernemers in Malden en omgeving: Sportcenter Lierdal, Vivelli Sport in Cuijk en Wijchen en Sportpiazza in Malden. Niet alleen zijn er volgens hen wel voldoende sportieve mogelijkheden in de omgeving - hij levert een flinke lijst aan sportcentra en zwembaden -  bovendien zou Laco nu allerlei lage tarieven kunnen hanteren waardoor klanten bij andere sportcentra weglopen. Concurrentievervalsing dus. 

Werkelijke kosten vergoeden

Rob Wijnhoven, eigenaar van Sportcenter Lierdal kaartte de kwestie al aan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die deed onderzoek en komt een dezer dagen dus met een uitspraak. Van der Meeren zal namens de ondernemers eisen dat Laco jaarlijks gewoon de werkelijke kosten die het pand met zich meebrengt vergoedt aan de gemeente (schatting van de klagers ongeveer 6 ton) en dat de gemeente het teveel aan verleende subsidie terugvordert.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.