Volledig scherm
Rob Schuurman juicht tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen: GroenLinks was een van de grote winnaars. © Theo Peeters

Rob Schuurman (GL) vertrekt uit gemeenteraad Heumen en wil meer gaan genieten

MALDEN- GroenLinks-fractievoorzitter Rob Schuurman (66) zet per 31 januari een punt achter de Heumense gemeentepolitiek. ,,Ik word ouder, zie mensen om me heen verdwijnen. Het is tijd om meer te gaan genieten. Carpe diem, pluk de dag, is nu het motto.”

Schuurman was voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen al voorzitter van de combinatiefractie PvdA/GroenLinks. In de aanloop naar die verkiezingen stond hij aanvankelijk op plek 7 van de GroenLinks-lijst. ,,Maar twee weken voor we naar de stembus gingen, haakte de beoogd fractievoorzitter af. Ik was de eerstvolgende met raadservaring. Heb toen aangegeven wel lijsttrekker te willen zijn, maar dan voor één jaar. Het is meer geworden, maar nu vind ik het echt tijd om afscheid te nemen.” 

Kwetsbare groepen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen legde Schuurman er al de nadruk op, op te willen komen voor kwetsbare groepen in de samenleving. ‘Voorop staat dat iedereen erbij hoort en meedoet’, meldde hij toen. Die slogan is ook een belangrijke drijfveer voor het huidige college van burgemeester en wethouders. GroenLinks heeft  in Leo Bosland een eigen wethouder. 

Schuurman vroeg ook in de vorm van moties verschillende keren aandacht voor zwakkere groepen in de samenleving. Maar omdat het daarbij vaak om bovengemeentelijke onderwerpen ging, haalden die niet altijd de eindstreep. Waar buurgemeenten als Wijchen en Nijmegen eerder dit jaar de regenboogvlag hesen om lhbt-ers te steunen, werd zijn voorstel om dat ook bij het gemeentehuis in Malden te doen, niet door de rest van de raad overgenomen.

Duurzaamheid

Tevreden is Schuurman wel over het belang dat de gemeente hecht aan duurzaamheid. ,,Dat dat begrip is doorgedrongen over de hele breedte van het gemeentebeleid, vind ik mooi.”

Wie Rob Schuurman opvolgt, is nog niet bekend, zo zegt hij.  

Nijmegen e.o.