Rozalie wint poëziewedstrijd: Vrijheid is ‘als dieren niet meer in kleine hokjes leven'

VideoMOLENHOEK - Ze trekt in haar gedicht het begrip 'vrijheid’ wat breder. Bekijkt daarin ook de positie van de dieren. Vandaar dat Rozalie de Haan van basisschool  Sterrenschool Eigenwijs uit Middelaar tot winnaar is uitgeroepen van de Poëziewedstrijd Geef Vrijheid Door.

Een wedstrijd die in het leven geroepen is door Harry Hendrikx uit Molenhoek.  Harry is helaas enkele maanden geleden overleden, waarna Piet Roberts van de Dorpsraad Molenhoek het stokje overnam, samen met Marjolein Pieks, de dorpsdichter van Heumen.

Zij gaf workshops gedichten schrijven op verschillende basisscholen in Mook en Heumen om de leerlingen na te laten denken over vrijheid en dat leverde meer dan 100 inzendingen op. Van basisschool De Grote Lier uit Molenhoek alleen al kwamen 80 gedichten binnen. Andere scholen die gedichten instuurden waren De Komeet uit Malden en Sterrenschool Eigenwijs.

Nadenken

Leerkracht Hans van de Locht (Molenhoek): ,,Marjolein Pieks heeft de leerlingen in zes stappen vertrouwd gemaakt met de wereld van de poëzie. En zij heeft de leerlingen van basisscholen aangezet tot nadenken over vrijheid en oorlog.”

De gedichten werden beoordeeld door een jury bestaande uit Riny Jans, Marije Kos, Machteld Meij, Frans Wildenborgh en Marianna Bakker (voorzitter).  Uiteindelijk werden er van drie scholen winnaars aangewezen: Anouk Winkelhorst, Damyan Weggeman en Rozalie de Haan. Daarvan werd uiteindelijk Rozalie als algemeen winnaar aangewezen.

Volwassenen

Er was ook nog een gedichtenwedstrijd voor volwassenen. In deze categorie is  Mirjam van Oort (van Maasvensters) uit Overasselt de winnares. Jacqueline Konings uit Molenhoek kreeg de tweede prijs toegekend.

Het winnende gedicht van Rozalie de Haan luidt als volgt:

Vrijheid is…

Als ieder gelijkwaardig is.

Als dieren niet meer in kleine hokjes leven.

Als oorlog niet meer zou bestaan.

Als iedereen naar school zou mogen gaan.

Als je met elkaar kan spelen.

Vrijheid is als ieder zichzelf kan zijn.

Volledig scherm
Rozalie © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.