Volledig scherm
Henk Roelofs, Hielke Meijer en Ed Luisman doen mee aan een grote skeelertocht door het land. © Theo Peeters

Skeeleraars verleggen hun grenzen: ruim 400 kilometer in twee dagen

HEUMEN - Het wordt waarschijnlijk de zwaarste skeelertocht die ze ooit hebben ondernomen. Toch hebben Ed Luisman (70) uit Middelaar, Henk Roelofs (68) uit Wijchen en Hielke Meijer (54) uit Nijmegen van Skeeler- en Natuurijsvereniging Heumen (SNH) er alle vertrouwen in dat het lukt om in twee dagen tijd 405 kilometer af te leggen. 

,,Al gaan we onszelf zeker tegenkomen. Het zal afzien zijn’’, zegt Luisman. Het drietal doet mee aan de Super Challenge Skate Tour Groningen Maastricht: een skeelertocht voor het goede doel van Groningen naar Maastricht die komende vrijdag om 05.15 uur van start gaat bij het Groningse Sportcentrum Kardinge. 

200 kilometer

Op de eerste dag komen de skeeleraars onder meer door Groningen, Assen, Zutphen, Doesburg en Zevenaar. In de avond komen ze aan in het Betuwse Angeren, waar ze na een tocht van ruim 200 kilometer overnachten op een camping. ,,Waarschijnlijk ben je dan helemaal gebroken. En dan ben je pas op de helft’’, zegt Meijer.

De ochtend erna starten ze samen met de zo'n 150 andere sporters weer om 06.00 uur weer. ,,Met weinig slaap, want daar zal met zoveel mensen in een slaapzaal niet veel van komen’’, zegt Roelofs. 

Route

Voor de tweede dag heeft Roelofs ook een deel van het parcours uitgezet, tussen Angeren en Cuijk. De route gaat door Bemmel, via Ressen en Lent naar Nijmegen en vervolgens via Alverna, Nederasselt en Overasselt naar Heumen. ,,Daar rusten we rond 07.30 uur uit bij de skeelerbaan, om met wat voedsel op kracht te komen. We zijn er maar 20 minuten, maar het zou mooi zijn als er publiek komt om aan te moedigen’’, zegt Roelofs. Vervolgens gaat de tocht verder via de Maasdijk en de Beersebaan naar Cuijk. 

Het mooiste gedeelte van 'zijn' route is volgens Roelofs de binnenkomst in Nijmegen bij de Oversteek. ,,Dat wordt prachtig, als je daar op je skeelers aankomt en uitkijkt op het stadsgezicht van Nijmegen, de nevengeul en de mooie brug zelf.’’

Prestatietocht

De drie doen mee om 'hun grenzen te verleggen'. ,,Ik heb ooit eens meegedaan aan een ronde van 350 kilometer aan een stuk. Ook zwaar, maar ik denk dat dit heftiger wordt. Na een korte nacht moet je opnieuw de energie vinden om weer 200 kilometer te skeeleren’’, zegt Luisman. Het is een echte prestatietocht, vult Meijer aan. ,,Een wedstrijd is het niet, want je rijdt met z'n allen in een peloton omringd door motorrijders, wielrenners en verkeersregelaars onderweg. Je bent dus vooral met jezelf bezig en ontdekt of je het in je hebt om zo'n zware tocht aan te kunnen.’’

Alle deelnemers aan de skeelerronde halen ook geld op voor de Stichting Kansarme Kinderen Nederland. Dat zamelen de drie vooral in door acties van tevoren, zoals een statiegeldactie bij de PLUS-supermarkt.

Nijmegen e.o.