Speelgoedwinkel Intertoys in Malden blijft toch open

MALDEN -  Speelgoedwinkel Intertoys in Malden blijft toch open. Pandeigenaar Marcel van den Bongard heeft de winkel teruggekocht uit de boedel van de failliete keten. Daarmee is hij nu franchisenemer van Intertoys, dat nieuw leven is ingeblazen door de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan.

Juist in juni vorig jaar verkocht de 61-jarige Van den Bongard zijn Intertoys - hij was franchiser en daarmee zelfstandig ondernemer - aan de keten. Zodoende werd ook de Maldense speelgoedzaak onlangs meegezogen in het faillissement. ,,En dan sta je in een keer voor een hele lastige keuze: laten we de winkel gaan of stappen we er weer in.”

Quote

Het was zaak snel te beslissen. Een ‘later’ is er in een kwestie als deze niet meer

Marcel van den Bongard, Intertoys Malden

Van den Bongard begon samen met zijn vrouw Jolanda in 1984 in Malden een speelgoedwinkel, toen nog als onderdeel van de Speelboom-keten. In 1995 werd het Intertoys. ,,De verkoop vorig jaar was zou je kunnen zeggen mijn pre-pensioen. Punt is natuurlijk dat ik ook eigenaar van het pand ben. Wat als dat langere tijd leeg blijft staan? Dat is geen fijn idee. Bovendien was het een kwestie van snel beslissen. Een ‘later’ is er in een kwestie als deze niet meer.”

Vandaar dat de keuze uiteindelijk (,,na veel ja's en nee's”) viel op terugkopen. ,,Natuurlijk, financieel is dat altijd een risico. Maar het is wel een aankoop uit een faillissement moet je maar bedenken.” Het was voor Van den Bongard en zijn vrouw niet alleen een rationeel besluit. ,,Het was ook een emotionele beslissing. Voor ons stond bijvoorbeeld een ding als een paal boven water: als de medewerksters die de zaak vanaf juni ook draaiend hebben gehouden, het niet zagen zitten, zouden we er niet in stappen.”

Reacties

Volledig scherm
Intertoys laat in Malden feestelijk weten dat de winkel open blijft. © DG

Wat Van den Bongard ook sterkt in zijn keuze is dat de Maldense Intertoys straks ‘de enige is ten zuiden van Nijmegen’. ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel reacties we hebben gehad toen we op Facebook zetten dat we open blijven.”

Dat Green Swan vindt dat zijn speelgoedwinkels meer aandacht moeten besteden aan ‘beleving’ snapt Van den Bongard. ,,We moeten meer zijn dan dozenschuivers, daar heb je internet voor. Die beleving kun je op allerlei manieren vorm geven. Kinderen dingen laten doen, schminken, kleuren. Daar gaan we nog eens goed voor zitten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.