Volledig scherm
Veel bomen raakten op 4 juni zwaar beschadigd door de storm. © Bert Beelen

Tornado begon in Nederasselt en ging dwars over Nijmegen

VideoNEDERASSELT - De tornado, die op dinsdagavond 4 juni een spoor van vernieling in Gelderland aanrichtte, is vermoedelijk in de buurt van Nederasselt ontstaan. Ruim honderd kilometer verder, in Nieuwoord bij Hoogeveen, was de windhoos pas uitgeraasd. Dat concludeert weerbureau MeteoGroup. 

Eerder was al een spoor van de tornado getraceerd van Lent naar Zutphen. Het zou gaan om de lichtste van de vijf categorieën waarin tornado's worden ingedeeld. Volgens MeteoGroup is het schadespoor echter veel langer dan de eerder gemelde dertig kilometer.

‘Uitzonderlijk lang spoor’

‘Hij blijkt in de buurt van Nederasselt te zijn ontstaan en is daarna via Nijmegen, Lent, Bemmel, Huissen, Rheden, Posbank, Dieren, Brummen, Zutphen, Harfsen, Holten en Ommen naar Nieuweroord (Hoogeveen) getrokken. Een afsplitsende bui bracht ook een tornado op de lijn Espelo (in de buurt van Holten en Raalte) via de Holterberg naar Hulsen (bij Hellendoorn) teweeg’, meldt MeteoGroup.

‘Nemen we Hulsen als eindpunt voor de hele lijn dan heeft het schadespoor een lengte van 90 kilometer, pakken we Nieuweroord als eindpunt dan gaat het spoor zelfs ruim over 100 kilometer heen’, schrijft het weerbureau. ‘Voor Nederland zijn dat uitzonderlijk lange sporen.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.