Volledig scherm
Van Het Steenhuys aan de Rijksweg in Malden blijft volgens de bouwplannen alleen de voorgevel staan. © DG

Zorginstelling Pluryn komt miljoen tekort voor koop Steenhuys in Malden

MALDEN - Zorginstelling Pluryn heeft de begroting om het voormalige kloostercomplex Het Steenhuys in Malden te kopen nog niet rond kunnen krijgen.

Er is nog ongeveer een miljoen euro nodig. ,,Wat zeker niet betekent dat we er van af zien’’, zegt vastgoedmanager Stephan Herbold van Pluryn. Hij verwacht voor de zomer duidelijkheid te hebben over de voortgang van de plannen voor Het Steenhuys.

Pluryn wil Het Steenhuys kopen van de gemeente Heumen. De zorginstelling vertrekt dan van De Horst in Malden. In dit wooncomplex wonen nu twintig bewoners met een lichamelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel.

Deze ‘verhuizing’ biedt de gemeente de mogelijkheid om op die plek later maximaal veertig woningen te bouwen voor starters, jongeren, ouderen en gezinnen. Hiervan zou minstens 35 procent uit sociale huur bestaan.

Varianten

Quote

We hebben de afgelopen maanden verschil­len­de varianten de revue laten passeren om de begroting sluitend te krijgen

Stephan Herbold, Vastgoedmanager Pluryn

In eerste instantie was Pluryn van plan om achter de historische gevel van Het Steenhuys - het was ooit ook een school - 24 wooneenheden te bouwen voor haar cliënten met een lichamelijke beperking.

Herbold: ,,We hebben de afgelopen maanden verschillende varianten de revue laten passeren om de begroting sluitend te krijgen. Gezocht naar een grotere efficiëntie. Een vraag daarbij was bijvoorbeeld: minder meters, of meer appartementen.” Uiteindelijk ligt er nu een plan voor 45 tweekamerappartementen. Daarvan zijn er 28 bedoeld voor cliënten van Pluryn en 17 voor starters.

,,Hiermee zijn we er nog niet. We zijn nu op zoek naar andere manieren om het gat dat er nog is te dichten zodat de investering die we doen, terugverdiend kan worden. Zo zijn we onder meer in gesprek met andere partijen die wellicht mee willen investeren en we kijken of we als Pluryn  ergens anders  opbrengsten kunnen vinden die we in dit project kunnen stoppen.”

Geen tijdelijke woonruimte

Quote

Ik vind dat Pluryn heel creatief probeert om te gaan met de situatie.

Leo Bosland, Wethouder gemeente Heumen

Pluryn wil een punt zetten achter de woonvorm aan de Horst omdat deze aan vervanging toe is. ,,Dan is het in dit geval handiger om elders nieuw te bouwen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we voor bewoners geen tijdelijke andere woonruimte hoeven te zoeken.”

Wethouder Leo Bosland heeft begrip voor de situatie waar Pluryn in verkeert: ,,Dit is vandaag de dag niet ongewoon bij grote bouwprojecten. Ook omdat de gestegen bouwkosten sinds het aantrekken van de economie daarbij een rol spelen. Ik vind dat Pluryn heel creatief probeert om te gaan met de situatie en ook wij denken als gemeente mee over het vinden van mogelijkheden om het project beter haalbaar te maken. Ook ik hoop dat we er voor de zomer uit komen.”

Het Steenhuys is op dit moment een multifunctioneel centrum voor volwassenen zonder en met (licht tot matige) verstandelijke of lichamelijke beperking en/of autisme tussen de 20 en 70 jaar. Ook voor buurtbewoners worden activiteiten georganiseerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.