Deze week binnengekomen: Weina Berghege kijkt naar de ravage in de garage van een grote villa aan de Utrechtseweg in Oosterbeek, nadat ze daar na de bevrijding in 1945 is teruggekeerd. Op de plek van de villa is nu een Albert Heijn te vinden.
Volledig scherm
Deze week binnengekomen: Weina Berghege kijkt naar de ravage in de garage van een grote villa aan de Utrechtseweg in Oosterbeek, nadat ze daar na de bevrijding in 1945 is teruggekeerd. Op de plek van de villa is nu een Albert Heijn te vinden. © Hans Leusden

200 juryleden gezocht: wat vind jij de meest bijzondere Gelderse oorlogsfoto?

Het project ‘WOII in foto’s’ is in volle gang. Gelderlanders hebben nog tot het eind van het jaar om bijzondere, bij voorkeur onontdekte foto's van de Tweede Wereldoorlog in te sturen. Voor de uiteindelijke selectie zoekt initiatiefnemer Gelderland Herdenkt alvast juryleden.

  1. Vier sterren voor het meditatieve First Cow: Verdwalen in de bossen van een nog jong Amerika
    PREMIUM
    Filmrecensie

    Vier sterren voor het meditatie­ve First Cow: Verdwalen in de bossen van een nog jong Amerika

    First Cow-regisseur Kelly Reichart beheerst de kunst van het weglaten tot in de puntjes. In haar minimalistische werken (waaronder Meek’s Cutoff, Certain Women en Old Joy) zit geen woord, daad of uitroepteken te veel. Je krijgt als kijker ook nooit het idee dat iemand een plotroute voor je uitstippelde. Reichardt laat je liever, door middel van een beheerst (cynici zeggen traag) filmtempo, één worden met de setting. Des te spontaner is het verhaalverloop. Alles voor de authenticiteit.