400 hectare natuurgebied Deurnsche Peel in vlammen opgegaan, kleine 60 gezinnen verlaten huis

DEURNE - Bewoners van ongeveer zestig huizen in Griendtsveen, Helenaveen en Liessel zijn dinsdagavond en later in de nacht moeten vertrekken vanwege de brand in de Deurnsche Peel. De geëvacueerde mensen moesten elders slapen vanwege de rook en brandgevaar. 

Een tiental bewoners werd korte tijd opgevangen in het gemeentehuis van Deurne. Ze vertrokken enige tijd later naar familie of bekenden. Wanneer de bewoners weer terug kunnen keren, is nog niet duidelijk. De brandweer denkt de hele woensdag aan het werk te zijn om de Peelbrand te blussen.

De brandweer meldt dat de wind ook deze woensdag de grootste tegenstander is. Mede daardoor is er al 400 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan, weet boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer.

,,De windverwachting is hetzelfde als gisteren, dus dat moeten we goed in de gaten houden", aldus de officier van dienst van de brandweer, François Peters. ,,We hebben de afgelopen nacht ingezet op behoud van alle bebouwing en dat is gelukt. We zijn niet het gebied ingegaan afgelopen nacht, dat was veel te gevaarlijk.” Deze woensdag gaat het gespecialiseerde handcrew-team uit Overijssel wederom de Deurnsche Peel in om met de hand de vlammen te bestrijden. Verder worden er opnieuw blushelikopters ingezet. 

Ontruiming

Uit voorzorg ontruimde de politie dinsdagavond twee woningen in Liessel en zeven in Helenaveen. In het nabijgelegen Griendtsveen ontruimde ze alle woningen aan de Helenaveenseweg-West. Dat waren ongeveer vijftig mensen. Zij werden voor een gedeelte opgevangen op het gemeentehuis van Deurne.  In Griendtsveen moesten mensen hun huis verlaten vanwege brandgevaar; in Helenaveen vanwege rookontwikkeling. 

‘De bewoners hebben de nacht elders doorgebracht. Inmiddels is het regionaal en gemeentelijk crisisteam opgestart. Zij gaan bekijken hoe de brand zich gaat ontwikkelen en wanneer bewoners weer op een veilige en verantwoorde manier terug naar huis kunnen’, valt te lezen op de website van de gemeente

Goede beslissing

Bewoner Bert van Asten hoorde van zijn dochter dat hij uit zijn huis moet. Zij had het via social media vernomen. ,,Ze zei meteen dat we maar bij haar moeten komen slapen. Ik denk dat het wel een goede beslissing is. Ik vertrouw er wel op dat de boel niet afbrandt. Dan zou ik wel een traantje moeten laten, maar het zal wel goed komen", zegt Van Asten.

Diverse brandweerwagens werden opgeroepen ter ondersteuning, waaronder een peloton brandweerlieden uit de omgeving Den Bosch en veiligheidsregio Utrecht. Door de brand was de A67 dinsdagavond rond 20.00 uur in beide richtingen afgesloten. Woensdagochtend werd deze weer vrijgegeven. Een woordvoerder laat weten de situatie goed te blijven monitoren. Mocht het vuur weer oplaaien, dan wordt de weg opnieuw afgesloten.

Brand Deurnsche Peel op dinsdagavond.
Volledig scherm
Brand Deurnsche Peel op dinsdagavond. © Bert Jansen
Boerderij in Liessel wordt bedreigd door de brand in de Deurnsche Peel.
Volledig scherm
Boerderij in Liessel wordt bedreigd door de brand in de Deurnsche Peel. © Bert Jansen
Brandweer probeert vuur bij woningen tegen te houden.
Volledig scherm
Brandweer probeert vuur bij woningen tegen te houden. © fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel
Brand Deurnsche Peel, brandweer houdt vuur bij woningen weg.
Volledig scherm
Brand Deurnsche Peel, brandweer houdt vuur bij woningen weg. © fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel
Brand Deurnsche Peel, brandweer houdt vuur bij woningen weg.
Volledig scherm
Brand Deurnsche Peel, brandweer houdt vuur bij woningen weg. © fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel
De blushelikopter aan het werk.
Volledig scherm
De blushelikopter aan het werk. © fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel