Volledig scherm
© De Gelderlander

'Aanhouding kinderen met nep-vuurwapen had fataal kunnen aflopen'

CUIJK - Dit keer is het goed afgelopen, zegt een politiewoordvoerder.Maar de aanhouding van twee jongens (van 14 en 15 jaar oud) die op straat een schietspel nadeden, had fatale gevolgen kunnen hebben in Cuijk.

Agenten gingen na een alarmmelding naar de Sint Annastraat in Cuijk. „Zij hadden alleen te horen gekregen dat twee mannen met vuurwapens liepen te zwaaien op straat", zegt een politiewoordvoerder. „Dan gaat meteen een protocol draaien dat je inzet bij vuurgevaarlijke verdachten."

'Verkeerd afgelopen'
De agenten troffen de twee jongens aan op straat. Zoals het protocol voorschrijft sommeerdende agenten met getrokken wapen dat de verdachten hun vuurwapens moesten laten vallen.

„Die jongens schrikken zich natuurlijk een ongeluk als er ineens –tijdens wat later een spel met nepwapens blijkt te zijn –twee agenten pistolen op hun richten. Een van de jongens deed ook niet meteen wat hij moest doen. Aarzelde even. Als hij zijn pistool op de collega's had gericht, was de situatie mogelijk verkeerd afgelopen.”

Stevig gesprek
De verdachten lieten hun pistool vallen en gingen op de knieën. Ze werden geboeid en meegenomen naar het politiebureau. „De jongens zijn door hun ouders opgehaald. De agenten zullen nog een stevig gesprek met de ouders hebben gehad.”