Volledig scherm
Hennepafval dat werd aangetroffen door de boa's in park Lingezegen. © Julian Hervas en Jeroen Gidding

Aanpak misdaad in buitengebied krijgt prioriteit in Brabant

LAND VAN CUIJK - De aanpak van zogenoemde ondermijnende criminaliteit in het buitengebied moet binnen gemeenten en de provincie Noord-Brabant een hogere prioriteit krijgen. Dat blijkt uit een brief van de provincie aan alle Brabantse gemeenteraden.

Daarin wordt een onderzoek aangekondigd dat moet verduidelijken hoe Brabantse gemeenten omgaan met de georganiseerde vorm van criminaliteit waarin de onder- en bovenwereld vermengd raken. Ook moet duidelijk worden wat de aanpak succesvol maakt of juist in de weg staat.

Wietplanten
Deze vorm van misdaad is breed: van de buurman met wietplanten op zolder tot de vastgoedeigenaar die door de aankoop van panden drugsgeld witwast. Het probleem van de ondermijnende criminaliteit neemt toe en verdient volgens de provincie steeds meer prioriteit van de lokale, provinciale en landelijke overheid.

Recreatieparken
Onderzoekers richten zich op drie vormen van criminaliteit in het buitengebied; op recreatieparken, in relatie tot leegstaande panden en op plekken waar geregeld sprake is van kwekerijen, afvaldumpingen en laboratoria. De onderzoeksresultaten worden half december gepresenteerd.

De eindrapportage zal onder meer beschrijven hoe gemeenten ondermijnende criminaliteit kunnen bestrijden en bevat een voorstel voor een vervolgaanpak.