Op de Veluwe verdubbelde het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen.
Volledig scherm
Op de Veluwe verdubbelde het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen. © sacha wunderink

Aantal aanrijdingen met wilde zwijnen explodeert

Op de Veluwe hebben het voorbije jaar liefst 604 mensen een wild zwijn voor hun wielen gekregen. Dat is twee keer zoveel als in het beheerjaar 2016-2017.

Volgens de Faunabeheereenheid Gelderland is de verdubbeling te verklaren door de grotere aantallen wilde zwijnen op de Veluwe. Op het toppunt - hartje zomer - waren dat er ruim 6.000. Ook het relatief lage voedselaanbod speelde een negatieve rol. Om niet te verhongeren moesten de varkens actiever op jacht naar voedsel. Daardoor staken ze vaker de weg over met een groter aantal botsingen als pijnlijk gevolg.

Op de Veluwe liep je ook de kans om een edelhert voor je bumper te krijgen. Al was die aanzienlijk kleiner: 86 aanrijdingen. Reeën waren vaker de klos. Faunabeheereenheid Gelderland meldt dat die viervoeters 1.193 werden getroffen. Maar dat is het aantal voor de complete provincie. De Achterhoek gold daarbij als risicogebied. Daar vond zestig procent van de onaangename confrontaties met reeën plaats. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.