Volledig scherm
© Ed van Alem

Aantal boeren in Rivierenland neemt fors af

TIEL - Het aantal boerenbedrijven in de regio Rivierenland is het afgelopen jaar fors afgenomen.Dat blijkt uit de gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de sector heeft gepubliceerd.

In de zes gemeenten van het verspreidingsgebied van de editie Rivierenland van De Gelderlander stopten 173 agrarische bedrijven.

Daling
Dat is ruim 14 procent van het totale aantal bedrijven. Zowel in de akkerbouw, de tuinbouw als de veeteelt is de daling te zien. De meeste bedrijven die stopten hielden rundvee, ook in de tuinbouw in de open grond waartoe ook de fruitteelt behoort stopten veel bedrijven. De varkenssector die in eerdere jaren al veel bedrijven verloor bleef redelijk stabiel. Er stopten in de regio drie varkensbedrijven. Het aantal varkens dat gehouden wordt nam wel toe met 7 procent tot ruim 78.000.

Boeren
De schaalvergroting van agrarische bedrijven zorgt al jaren voor een sterke afname van het aantal boerenbedrijven. De daling in het afgelopen jaar is wel extreem. Zo stopte in de gemeente Buren, waar in deze regio de meeste boeren gevestigd zijn, ruim 18 procent van de bijna 400 bedrijven die er in 2015 nog waren.