Volledig scherm
foto ANP

Acht daklozen in Arnhem hebben nu een woning door Housing First

ARNHEM -Acht Arnhemmers zijn sinds kort door het project Housing Firstniet meer dak- of thuisloos.Zij huren nu zelf de woning van woningcorporatie Portaal, Vivare of Volkshuisvesting, waarin ze al twee jaar via het project Housing First woonden.

De drie corporaties, de gemeente Arnhem en de Regionale Instelling Beschermd Wonen Arnhem en Veluwe Vallei (RIBW) zijn na drie jaar zo enthousiast over de resultaten, dat besloten is Housing First voort te zetten. Het initiatief bood sindsdien 29 daklozen met meervoudige, complexe problemen zelfstandig woonruimte.

Terugkeer
Vanuit die woning worden deelnemers aan Housing First begeleid in de terugkeer naar weer zo gewoon mogelijk wonen in de wijk. Veel deelnemers hebben een psychische en/of verslavingsproblemen. De gedachte daarbij is dat wonen in een eigen huis de daklozen ondersteunt bij hun herstel en deelname in de samenleving.

Voorwaarden
Helemaal zonder voorwaarden is Housing First niet. De cliënt moet maandelijks tijdig de huur betalen aan de RIBW. Ook moet deze minimaal één keer per week in de woning contact hebben met de begeleiders en mag hij geen overlast veroorzaken. Na een proeftijd van twee jaar krijgen cliënten de kans het huurcontract van de RIBW over te nemen.