De acht trainees met hun projectbegeleider Lisa Glasbergen (links vooraan), provinciedirecteur Pieter Hilhorst (links) en gedeputeerde Jan Markink (achter). Moutaz en Rana zijn de man en vrouw (zonder hoofddoek), die voor Markink staan.
Volledig scherm
De acht trainees met hun projectbegeleider Lisa Glasbergen (links vooraan), provinciedirecteur Pieter Hilhorst (links) en gedeputeerde Jan Markink (achter). Moutaz en Rana zijn de man en vrouw (zonder hoofddoek), die voor Markink staan. © Provincie Gelderland

Acht statushouders aan de slag bij provincie: ‘Laat dit een voorbeeld zijn voor anderen’

Acht statushouders, vluchtelingen uit Syrië en Irak, zijn vorige week een traineeprogramma gestart bij de provincie Gelderland.

Een gouden kans, noemt ze het. Rana Matti (36, Irak) glundert helemaal als ze vertelt over het traineeship dat ze bij de provincie mag komen doen. Ruim 100 statushouders hadden zich aangemeld, en na een strenge selectie werden er acht aangenomen. Vier mannen, vier vrouwen, uit Syrië en Irak.

Zoals Rana dus. De Irakese studeerde in haar thuisland interieurarchitectuur, en kwam vijf jaar geleden naar Nederland. Hier volgde ze nog een pre-master, maar als hoogopgeleide vluchteling werk vinden was moeilijk. ,,Het is daarom heel mooi dat de provincie Gelderland dit doet. Ik wil mezelf ontwikkelen.“

Basisschoolleraar

De statushouders gaan de komende maanden eerst nog beter Nederlands leren. Ze gaan zich verder verdiepen in onderwerpen als politiek, duurzaamheid, en de arbeidsmarkt. ,,Daarna", zegt Moutaz Al Najjar, ,,gaan we stage lopen bij verschillende afdelingen van de provincie.” 

De 31-jarige Syriër was in zijn thuisland basisschoolleraar, en is nu vier jaar hier. ,,Ook ik voel me beperkt op de arbeidsmarkt, omdat ik een vluchtelingenachtergrond heb. Maar de provincie ondersteunt ons hiermee, ongeacht onze achtergrond.”

Bijna twee jaar duurt de traineeship. Afgelopen woensdag hebben de acht de eed afgelegd, en zijn nu dus officieel ambtenaar. Reden voor een feestje, zegt Rana lachend. ,,We hebben taart gegeten.”

Vast contract

,,Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen in onze samenleving”, zegt gedeputeerde Jan Markink, eindverantwoordelijke voor de trainees. ,,En laat dit een voorbeeld zijn voor gemeenten en bedrijven, eigenlijk voor de hele maatschappij. Die mensen zijn hier, met wat voor achtergrond dan ook, dan moeten ze ook mee kunnen doen. Dat kan onder meer, door werkervaring op te doen. En die kans willen wij ze bieden.”

Na twee jaar, zo laat een provinciewoordvoerder weten, staat er een vast contract voor ze klaar. ,,Indien de match er van hun en onze kant is. We hopen dat er zo veel mogelijk trainees aan onze organisatie verbonden blijven.”