Advocaat zocht uit wat vier jaar jeugdhulp een gezin kostte en schrok zich rot

Hij moest er een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) voor doen. Zo kreeg Ibrahim Mercanoglu een overzicht van wat ruim vier jaar jeugdhulp en begeleiding van een gezin heeft gekost: bijna 2,5 ton. De advocaat is er flink van geschrokken. „Er is geen structuur in te ontdekken.”

Kinderen die weken, zo niet maanden, moeten wachten voordat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben. Als ze die al krijgen. Ouders die verloren raken in het systeem.

Wethouders die met 150 man sterk naar Den Haag gaan voor een Kamerdebat, omdat hun gemeente het financieel niet meer trekt. Inspecties die een vernietigend rapport presenteren. Een minister die roept dat de zorg op de schop moet.

Kortom, jeugdzorg en jeugdbescherming in Nederland staan in brand. Maar volgens de Almelose advocaat Ibrahim Mercanoglu vergeten gemeenten en instellingen naar zichzelf te kijken. „Ze rennen soms als een kip zonder kop rond.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.