Volledig scherm
De begraafplaats in Gaanderen. © Jan van den Brink

Allerzielen in Gaanderen heeft mooi decor

GAANDEREN - De begraafplaats naast de Sint Martinuskerk in Gaanderen is door vrijwilligers inmiddels geprepareerd om Allerzielen een mooi decor te geven.

Deze gedenkdag is op aankomendewoensdag. „Allerzielen leeft heel erg onder de bevolking." Dat merkt Peter Ambting, pastoor van onder andere de HH Laurentius en Mariaparochie, waar de Martinuskerk in Gaanderen onder valt. Ondanks de ontkerkelijking ziet Ambting het aantal bezoekers van allerzielenvieringen de laatste jaren stabiliseren.

Herdenken
Woensdag zullen dan ook weer veel mensen hun geliefden herdenken. 's Avonds start om 19.00 uur de dienst in de Martinuskerk, waarin alle overledenen bij naam worden genoemd. Er wordt een kaarsje voor hen aangestoken en familieleden krijgen een gedachteniskruisje mee. Daarna loopt het gezelschap naar de begraafplaats en worden de graven gezegend.

Rillingen
„Bij de wandeling naar de graven lopen de rillingen over je lijf", vertelt vrijwilliger Bart Stevens. „Het is bijna bij het spookachtige af. Maar die lichtjes in het donker maken het tegelijkertijd heel bijzonder in de tuin." Tuin? „Ja. Zo voelt het voor mij."