Met de klok mee: Ton Odijk, Steef Brinkhoff en Henk van Suffelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Met de klok mee: Ton Odijk, Steef Brinkhoff en Henk van Suffelen. © Rolf Hensel

‘Als corona mij treft, blijf ik gewoon thuis, ongeacht het ziekteverloop’

NIJMEGEN - Het coronavirus dwingt kwetsbare ouderen na te denken over de dood. Huisartsen bellen daarom massaal hoogbejaarde patiënten en chronisch zieken om te horen hoe zij denken over hun laatste levensfase. Wij spraken met drie mensen over hun keuze.

Quote

Normaal denk je een maand na over de aanschaf van een auto, nu beslis je binnen een dag over je leven.

Kris Vissers, Radboudumc

Wie op de intensive care afdeling van het ziekenhuis wordt opgenomen belandt in een science fiction-film: Je wordt in slaap gebracht, wekenlang beademd en kan geen bezoek meer ontvangen. Je ziet alleen nog maar artsen en verpleegkundigen in beschermende maanpakken om je heen.

Vergelijk het met een maand lang topsport beoefenen. Trainen voor een marathon, bijvoorbeeld. Laat er geen misverstand over bestaan: een behandeling op de intensive care is bepaald geen sinecure.

 ,,Je moet de vraag voor een patiënt dan ook heel concreet maken”, zegt ook de Nijmeegse anesthesioloog Kris Vissers. ,,Kun je zo’n topsporttraject nog wel aan?’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.