Volledig scherm
Clubheld Mimoun Khiniti tussen 'zijn' spelers van de E1. © William Hoogteyling

Als de spelers plezier hebben, heb ik dat ook

Mimoun Khiniti (55) fietst vier dagen in de week vanuit zijn werk door naar de Culemborgse voetbalvereniging Focus ’07 om training te geven aan de jeugd.

Marokko
„Ik ben in Marokko, waar ik geboren ben, begonnen met voetballen. Daar had je niet zulke mooie velden als hier in Nederland, dus speelden we op straat. Ik werd gevraagd om bij een club te komen voetballen en heb nog best op een hoog niveau gespeeld. Maar toen mij ouders overleden, stond ik er alleen voor. Op mijn zestiende kwam ik naar Nederland, om bij mijn zus in Culemborg te gaan wonen.”

Culemborg’67
„Ik ben meteen gaan voetballen bij Culemborg’67 (dat later fuseerde met Fortitudo tot Focus’07, RH). Ik sprak nog geen woord Nederlands, maar door het voetballen heb ik snel sociale contacten kunnen leggen. Later werd ik onder andere lid van de Molukse vereniging Garuda Maluku. Ik weet dat er veel problemen zijn geweest tussen Marokkanen en Molukkers, maar ik heb daar nooit last van gehad. Ik zeg altijd: iedereen hier is Culemborger, dus moet je respect voor elkaar hebben.”

Trainer
„Eind jaren negentig begon ik bij Fair Play. Daar werd ik trainer, maar deed ik ook daarnaast nog van alles. Ik trok de lijnen, maar was tevens scheidsrechter. Dat heb ik zestien jaar gedaan, totdat de club failliet ging. Toen ben ik naar Focus’07 gegaan en trainde ik onder andere het vrouwenteam. Daar zijn we nog kampioen mee geworden. Later heb ik met de F’jes nog op Het Kasteel een oefenwedstrijd gespeeld tegen Sparta. Dat werd één groot feest, we wonnen met 3-2. Nu ben ik trainer van de E1, de meisjes onder de 17, en fluit ik soms. Bovendien help ik nog tijdens toernooien.”

Reis
„In 2014 ben ik met een groep jongens van Vriendenschaar (de andere Culemborgse voetbalvereniging, red.) naar Marokko geweest. Daar hebben we onder andere een weeshuis bezocht en een voetbalclinic gegeven. Als het goed is, gaan we dat volgend jaar weer doen, maar dan met jongens van Focus erbij.”

Droom
​„Stiekem hoop ik dat ooit een van mijn jonge spelers prof wordt, dat zou mooi zijn. Maar plezier is het belangrijkst. Als de spelers dat hebben, dan heb ik dat ook.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan opdg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!