Volledig scherm
Grolseweg 19, gezien door het millenniumkunstwerk langs de Grolseweg tussen Beltrum en Groenlo. © Peter Zandee

Alsnog besluit over mega-varkensstal van Lunterse boer in Beltrum

BELTRUM - De gemeente Berkelland moet alsnog beslissen op de aanvraag voor een mega-varkensbedrijf aan de Grolseweg 19 in Beltrum. De rechtbank in Arnhem heeft de afgelopen week de weigering van Berkelland vernietigd.

Berkelland had de weigering voor een vergunning eerder opgehangen aan het ontbreken van een verklaring van geen bezwaar tegen het vestigen van een bedrijf voor 5.600 varkens, verdeeld over drie gebouwen.

Aftreden
Ondernemer Gerard van de Lagemaat uit Lunteren is hier sinds 2010 mee bezig. Wethouder Leo Scharenborg van Berkelland moest eerder aftreden wegens de onjuiste procedure rond het afgeven van zo'n verklaring van geen bezwaar.

Hoger beroep
Burgemeester Joost van Oostrum zei dat, nu de weigering is vernietigd, de gemeente binnen zes wekenmoet bedenken of hoger beroep tegen de uitspraak wordt aangetekend.Binnen die termijn kan de gemeenteraad er niet uit zijn, daarom wordt een pro-forma hoger beroep aangetekend en moet de raad zich volgende maand uitspreken over de motivering daarvoor.

In tweede instantie moet de gemeenteraad ook zeggen hoe de politiek denkt over het bedrijf aan de Grolseweg 19. Het college raadpleegt de raad, maar hakt daarna de knoop door.