Volledig scherm
© Thinkstock

Angst voor boze Turken legt bom onder bezoek Koerdische politicus

ARNHEM -Een bijeenkomst in Arnhem met Tuba Hezer, Koerdisch parlementslid namens de Democratische Partij van de Volkeren in Turkije, is afgelast uit angst voor onlusten met Turken.

Hezer was voor vrijdagavond uitgenodigd voor 'een dialoog' over de positie van Koerden in Turkije in cultuurcentrum Rozet aan de Kortestraat.

Uitvaarten
De website dutchturks.nl kreeg daar lucht van en hekelt Hezer nu omdat ze deel nam aanuitvaarten van 'PKK-terroristen'. Verschillende Arnhemse Turken noemen Hezer 'een terroristenvriend met een diplomatenpas' en beschuldigen de mensen die haar hebben uitgenodigd van 'het importeren van Turkse conflicten naar Nederland'.

Dialoog
Woordvoerder Yilmaz van HDK Oost-Nederland, de organisatie achter de bijeenkomst in Rozet, noemt de reactie van de boze Turken 'extreem nationalistisch'. Hij had juist deze groep Turken graag uitgenodigd voor een dialoog in Rozet. „Want daar was deze bijeenkomst voor bedoeld. Ik ken mevrouw Hezer niet, maar ik wil graag horen wat ze te zeggen heeft. Ook hoor ik graag haar reactie op kritiek. Mijn indruk is dat de nationalistische Turken erop uit zijn om te polariseren."

Gemeente
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het stadsbestuur geen inhoudelijke bemoeienis heeft met de programmering van Rozet. „De gemeente heeft op ambtelijk niveau wel met de directie van Rozet gesproken vanwege hun zorgen over het verloop van de bijeenkomst wat betreft de veiligheid." De directie heeft die zorgen daarna met de organisatoren besproken en opnieuw contact gezocht met de gemeente. Vervolgens viel het besluit om de bijeenkomst af te gelasten."