Volledig scherm
Een ex-proefaap die nu door Stichting Aap is gehuisvest. © Stichting Animal Rights

Animal Rights eist vrijlating apen Radboud Universiteit

NIJMEGEN - De dierenorganisatie Stichting Animal Rights eist dat de laatste twee apen van de Radboud Universiteit zo snel mogelijk verplaatst worden uit het proefdiercentrum van de onderzoeksinstelling. De stichting biedt rector Han van Krieken van de universiteit komende dinsdag 25.000 handtekeningen hiervoor aan.

Ook komen er zo'n twintig activisten van de stichting met spandoeken naar het universiteitsterrein toe.

Opvangcentrum
Volgens Robert Molenaar, directeur van Animal Rights, hebben de apen 'lang genoeg afgezien'. „Het wordt hoog tijd dat de apen worden opgevangen in een gespecialiseerd opvangcentrum waar ze beter verzorgd worden. Naar een opvang van Stichting AAP bijvoorbeeld. Het is fantastisch dat zoveel mensen het met ons eens zijn, gezien de vele handtekeningen."

Weinig water
De stichting vindt dat de apen momenteel niet goed verzorgd worden. Molenaar verwijst onder meer naar inspectierapporten van de NVWA uit 2014. Hieruit blijkt onder meer dat de apen niet meer dan 250 milliliter water per dag drinken en dat ze blijvende open wonden oplopen door de elektroden die in hun schedel de hersenactiviteit meten. „Dat is niet acceptabel. We zien zelfs dat een van de apen een keer urine heeft gedronken. Ook worden volgens het rapport vangstokken gebruikt om de apen te vangen."

Vergunning
De twee resusapen worden momenteel gebruikt voor onderzoek naar de verwerking van audiovisuele signalen. De vergunning hiervoor loopt tot en met volgend jaar. Of er hierna opnieuw apen worden gebruikt als proefdier, is volgens een woordvoerder van de Radboud Universiteit nog onbekend. „Apen worden alleen als proefdier ingezet als er sprake kan zijn van een medische of wetenschappelijke doorbraak. Proefdierdeskundigen en dierenartsen zien er op toe dat zij goed verzorgd worden en genoeg water krijgen. Dat een aap een keer urine heeft gedronken, is waarschijnlijk afwijkend gedrag."

Molenaar vindt dat er niet gewacht moet worden tot volgend jaar. „Het kan best zijn dat het onderzoek eind 2017 pas klaar is. Daar kunnen we niet op wachten, er moet sneller iets gebeuren."