Volledig scherm
De bever in de Maas. © Will de Kleijn

Appelterner vangt twee jaar beverleven in docu van 19 minuten (video)

APPELTERN - Will de Kleijn ontdekte een beverfamilie in de Moringerwaarden nabij zijn woonplaats Appeltern.Twee jaar deed hij erover om hun doen en laten te filmen.

Eén worden met de natuur. En dat twee jaar lang bijna dagelijks. Will de Kleijn (62) uit Appeltern had een duidelijk doel voor ogen: het verhaal vertellen van een beverfamilie in de Moringerwaarden bij Appeltern.

Bijzonder
De Kleijn kroop achter zijn computer en deed wat research. Was het mogelijk dat er bevers in dit gebied zaten? „Ik realiseerde me dat het iets bijzonders was. In de Biesbosch zitten er veel, maar in de Maas? Ik zag al voor me hoe Ed en Willem Bever hier langs de dijk waren komen zwemmen."

Uren observeren
Uren zat De Kleijn met de camera in de hand op een stoeltje in de buurt van de burcht, die in twee jaar groeide tot een hoogte van twee en een lengte van vijfmeter.

Onder de grond is nog een hol, dat de bevers via het water in en uit kunnen. „Ze kunnen een kwartier onder water blijven. Je ziet dan alleen wat rimpelingen in het water."

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van 8 november, editie Maas en Waal, of via onze e-paper.

Recordings of the beaver and newborns. Day and night shots over a period of 2 years. Opnames van de bever en zijn jongen. Dag en nacht opnames over een periode van 2 jaar. Music: And Awaken - Stings van Kevin MacLeod is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Bron: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100331 Artiest: http://incompetech.com/ Clean Soul - Calming van Kevin MacLeod is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Bron: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1300033 Artiest: http://incompetech.com/ Hidden Agenda van Kevin MacLeod is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Bron: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1200102 Artiest: http://incompetech.com/