Volledig scherm
Directeur Willem-Simon van de Graaf van Archeodienst uit Zevenaar.

Archeodienst failliet, dertien man ontslagen

ZEVENAAR - Het archeologisch bedrijf Archeodienst in Zevenaar is failliet.Dit heeft directeur Willem-Simon van de Graaf gemeld. Dertien medewerkers verliezen hun baan. Als curator is Henk-Jan ter Waarbeek aangesteld.

Archeodienst heeft het naar Van de Graafs zeggen moeilijk sinds 2012. „De oorzaak ligt in de diepe crisis waarin de archeologie terechtkwam, in navolging van de bouwcrisis. Bij de bouw trekt het nu weer aan, maar in de archeologie merken we daar nog te weinig van."

Onbetaalde facturen
Een extra tegenvaller voor Van de Graaf is dat hij voor zo'n 500.000 euro aan onbetaalde facturen heeft openstaan. Te vaak moest hij constateren dat projectontwikkelaars zijn veldonderzoek op bouwplaatsen niet meer wilden betalen als zij de bouwvergunning eenmaal binnen hadden van de gemeente. Ontwikkelaars hebben de plicht archeologen te laten speuren in de bodem voordat de schop de grond in gaat.

Kort geding
Van de Graaf nam een opmerkelijke stap: in augustus besloot hij vondsten te verkopen om gemiste inkomsten te compenseren. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de provincie, die beslag liet leggen op de bodemschatten. Het kort geding hierover dat vrijdag zou dienen, is met zeker vier weken uitgesteld, omdat de curator eerst wil kijken of een doorstart kansrijk is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.