Volledig scherm

'Arnhem buigt voor lange arm van Erdogan'

ARNHEM - De pakweg zestigdemonstranten die vrijdagavondkort bijeenkwamen in cultureel centrum Rozet in Arnhem weten het zeker: de gemeente gaat door de knieën voor de lange arm van de Turkse president Erdogan.Met het schrappen van een bijeenkomst rond de Koerdische parlementariër Tuba Hezer in Rozet heeft het stadsbestuur de democratie monddood gemaakt, vinden ze.

„De gemeente wordt enorm onder druk gezet door de fascisten”, stelt woordvoerder Yilmaz van het landelijke bestuur van het Democratische Congres van Volkeren en Platform HDK Nederland-Oost.

Geen antwoord
Op het stadhuis geven ze een andere lezing. De organisatie was onduidelijk en vaag, niemand wilde ergens verantwoordelijk voor zijn. Er kwam geen helder antwoord op bezorgde vragen over een mogelijke confrontatie met Turken. De Turken stellen op hun beurt dat ze helemaal niet uit waren op een rel met de organisatoren. Ze gaven wel uiting aan hun ongezouten kritiek op Hezer. Het parlementslid bezocht in Turkije uitvaarten van omgekomen PKK-strijders, waaronder die van een man die een bloedige aanslag in Ankara pleegde.

Bezoek
Yilmaz vindt dat Hezer 'in haar vrije tijd als burger' dit soort uitvaarten mag bezoeken. „Het maakt haar nog geen terrorist.” Dat de keus op Hezer viel als spreker was toeval, onthult Yilmaz. „De netwerkbijeenkomst in Rozet was bedoeld voor vredelievende Turken, Koerden, Armeniërs, Arabieren en Nederlanders. We zochten een vertegenwoordiger van de derde grote partij van Turkije HDP voor uitleg over de situatie van de Koerden. De HDP maakte kenbaar dat Hezer naar Nederland kon komen,omdat zij in Frankrijk was.Voor hetzelfde geld was het iemand anders geweest."

Volledig scherm

Live Voetbal

home logo VitesseVIT
51'
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo