Volledig scherm
Een man fietst onder de fietstunnel door bij azc Elderhoeve. © Marina Popova

Arnhem checkt negen van de twaalf azc-maatregelen af

ARNHEM - Negen van de twaalf beloofde maatregelen rond azc Elderhoeve zijn uitgevoerd. Dat antwoordt de gemeente Arnhem op vragen van De Gelderlander.

Deze krant liet Arnhem de checklist afvinken uit de brief van eind maart van Arnhem aan omwonenden van het azc. Directe aanleiding was het betoog van Eldenaar Hans Berkman afgelopen raadsvergadering.

Extra verlichting
Berkman vindt dat raad en college van burgemeesters en wethouders de omwonenden in de steek hebben gelaten. Volgens hem zijn de meeste maatregelen die de gemeente had aangekondigd niet uitgevoerd. Zoals de extra verlichting die er nog niet is rondom het azc; alleen het voetgangersdeel kreeg nieuwe lampen. De gemeente heeft inmiddels opdracht gegeven om extra verlichting te plaatsen.

Toezicht is er wel. Volgens de gemeente is er speciale aandacht van politie, het jongerenteam en bewakers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die ook buiten het terrein surveilleren.

Rotzooi
Buurtbewoners die regelmatig wandelen in het parkje langs de Elderhofseweg richting het winkelcentrum klagen over de rotzooi die asielzoekers achterlaten. De gemeente heeft twee extra afvalbakken geplaatst die vaker worden geleegd. Het parkje met vijvertje en speeltoestellen lag er woensdag keurig bij.

Gemeente en COA houden in november een evaluatiebijeenkomst met de omwonenden van Elden en Elderveld binnen de ring Hollandweg-Batavierenweg.