Volledig scherm
De Arnhemse Centrumring. Foto Rolf Hensel

Arnhem in milieuzone strenger voor vervuilende voertuigen

ARNHEM - De regels voor de milieuzone in het Arnhemse centrum moeten strenger worden.Nu zijn de Centrumring en het gebied erbinnen alleen verboden terrein voor trucks met vervuilende dieselmotoren, maar wethouder Geert Ritsema (SP) wil de teugels verder gaan aanhalen.

Vóór 2017 komt Ritsemamet een voorstel voor strengere regels. Hoe die er uitzien, laat hij nog in het midden, maar de SP'er verwijst naar steden als Amsterdam en Utrecht. Daar is al eerder overgegaan tot een verbod voor andere voertuigen dan vrachtwagens.

Bussen
Amsterdam heeft in juni van dit jaar besloten tot strengere eisen voor voertuigen die de binnenstad in willen. Vuile trucks waren al in de ban gedaan. Per 1 januari komen daar oudere bestelauto's op diesel bij, gevolgd door vervuilende taxi's, bussen en brom- en snorfietsen per 1 januari 2018.

Voorbeelden
De binnenstad van Utrecht is al verboden terrein voor personen- en bestelauto's op diesel van voor 1 januari 2001. Ook trucks die niet aan de Europese emissienorm IV voldoen, mogen de Domstad niet meer in. Ritsema ziet Utrecht en Amsterdam als voorbeelden.

GroenLinks
GroenLinks kijkt reikhalzend uit naar de voorstellen die Ritsema wil gaan doen. De partij wil liefst zo snel mogelijk een besluit nemen over aanscherping van de regels per 1 januari 2018. De partij ziet wel wat in het 'Amsterdamse model'.