De mangrovehal in BurgersZoo.
Volledig scherm
De mangrovehal in BurgersZoo. © Marina Popova

Arnhem-Nijmegen trekt 1,7 miljoen toeristen, maar de regio mist een groot attractiepark

De regio Arnhem-Nijmegen heeft vorig jaar een kleine 1,7 miljoen toeristen getrokken. Die gaven in totaal 1,6 miljard euro uit, meer dan ooit. De bezoekers vermaakten zich met wandelen, fietsen, shoppen en zwemmen, maar ze misten één ding: een attractiepark.

Toerisme is booming in Gelderland blijkt uit onderzoek in opdracht van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. De omzet in de toerisme-industrie steeg met 300 miljoen euro in de laatste twee jaar. Verreweg de meeste toeristen komen uit eigen land, gevolgd door de Duitsers en de Vlamingen. De bezoekers die bleven slapen, deden dat in hotels, op campings of op vakantieparken. Gezamenlijk waren zij vorig jaar goed voor 2,7 miljoen overnachtingen.

Natuur- en recreatieparken

De regio heeft een aantal dagattracties die grote aantrekkingskracht hebben. BurgersZoo trok in 2018 ruim 1,1 miljoen bezoekers, terwijl het Nederlands Openluchtmuseum ruim 550.000 gasten verwelkomde. Ook de natuur- en recreatieparken waren populair: meer dan 570.000 mensen reisden af naar Nationaal Park Veluwezoom, zwemplassen Rhederlaag (Zevenaar) en de Berendonck (Wijchen) waren ieder goed voor ruim 300.000 bezoeken.

Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Volledig scherm
Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen © Rolf Hensel

Maar er is één ding dat toeristen in Arnhem, Nijmegen en omgeving zeggen te missen: een groot attractiepark. Vooral Nederlanders en Duitsers geven aan dat graag nog in deze regio te willen zien. ,,Ook mijn gevoel zegt dat het aan iets ontbreekt”, zegt Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. ,,Maar dat moet blijken uit nader onderzoek. Er is denk ik wel ruimte voor een attractiepark zoals Walibi. Echt dat uitdagende.”

Naast een pretpark zouden Vlaamse bezoekers hier graag meer evenementen willen zien. Inwoners van de regio zelf hadden vorig jaar vooral behoefte aan een sauna of een spa, een wens die dit jaar waarschijnlijk in vervulling is gegaan met het openen van de megasauna op de Berendonck. ,,Je verwacht inderdaad dat je die voorkeur daarmee vervuld hebt”, stelt Dijkema.

Vorig jaar werkten meer dan 26.000 mensen in de toeristische sector. ,,Uit dit onderzoek blijkt eens te meer hoe belangrijk toeristisch bezoek uit binnen- en buitenland is voor onze mooie regio”, zegt de directeur. ,,En het levert zoveel meer op dan wij vaak denken. Het zorgt duidelijk voor veel inkomsten en banen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.