Volledig scherm
Een verkeersbord waarschuwt voor trajectcontrole op de A12. © ANP

Arnhem wil trajectcontrole A12 terug voor schonere lucht

ARNHEM/ VELP - Er moet opnieuw trajectcontrole komen tussen de knooppunten Velperbroek en Waterberg op de A12. Die boodschap krijgt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu maandag 7 november te horen van de gemeente Arnhem, die de aanbevelingen overneemt van een recent rapport van de GGD Gelderland-Midden.

Het rapport bepleit trajectcontrole om de huidige maximumsnelheid van 100 kilometer per uur beter te kunnen handhaven en daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren, maar bevat ook een advies om de snelheid te verlagen naar 80 kilometer per uur. Ook dat advies zal aan Dijksma worden voorgelegd.

Luchtkwaliteit
Uit het GGD-onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in de wijken van Arnhem, Velp en Rozendaal langs de A12 schoner is dan in 2010, maar dat is te danken aan een algemene verbetering van de luchtkwaliteit. In juni 2016 bleek nog dat het Arnhemse deel van de A12 samen met de Pleijroute een van de smerigste plekken van heel Gelderland is.

Nijmegen
De boodschap wordt in Den Haag overigens overgebracht door de Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens (voorheen wethouder in Rheden). Alle Arnhemse wethouders moeten 7 november de behandeling van de nieuwe begroting in de gemeenteraad bijwonen en kunnen niet bij het regio-overleg met Dijksma zijn.

Verbreding
Tot de verbreding van de A12 in 2012 van vier naar zes rijstroken, stond er trajectcontrole op het Arnhemse deel van de snelweg. Na de verbreding is die niet meer teruggekeerd, ondanks een verzoek daartoe in 2013 van Arnhem, Rheden en Rozendaal. Rijkswaterstaat vond dat destijds niet nodig.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
3-0
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
4-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
1-2
FC GroningenGRO
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
3-4
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC UtrechtUTR
away logo