Volledig scherm
De woonboot van Paul en Sabine van der Veen ligt op het droge. Foto: Gerard Burgers

Arnhemse arken van Noach: woonboten liggen weer droog

ARNHEM - Een deel van de Arnhemse woonboten ligt vanwege het lage water op het droge.De waterstand (7,15 meter bij Lobith) is nog maar 90 centimeter boven de laagste stand ooit.

Zoals de ark van Paul en Sabine van der Veen in de Rosandepolder. „Moet je zien, eerst lagen we 3 meter hoger", zegt Van der Veen. Hij wijst op de modder op een van de palen waaraan zijn schip vastzit en meebeweegt met de waterhoogte.

Flexibel
De boot heeft van zijn bijzondere positie niet te lijden, omdat de onderbouw van ijzer is en dus enigszins flexibel is. Zou de bodem van beton zijn, zoals bij de meeste schepen hier, dan zou er gemakkelijk een barst in komen.

Scheef slapen
Wat in de Rosandepolder uitzonderlijk is, is aan Onderlangs heel gewoon: woonboten die op het droge liggen. Ze liggen haast allemaal scheef. Een bewoonster die anoniem wil blijven gaat voor door haar schip, dat 7 graden helt: lopen voelt vreemd aan, alsof je op een helling staat. „Kijk, we hebben in de keuken inductieplaten en daar hebben we houten randen omheen gemaakt”, vertelt ze. „Dan glijden de pannen niet van het fornuis. En we slapen op klossen. Want scheef slapen, dat is geen doen.”