Volledig scherm
De schoorsteenpiet zal in Almelo niet te zien zijn, althans niet bij de officiële intocht van Sinterklaas © foto RTL

Arnhemse NVU trekt met betogers naar landelijke intocht Sinterklaas

ARNHEM - Enkele honderden rechtse betogers zullen zaterdag 12 november in Maassluis bij de landelijke intocht van Sinterklaas demonstreren voor het behoud van zwarte piet. Dat zegt Constant Kusters uit Arnhem, voorman van de extreemrechtseNederlandse Volks-Unie (NVU) in een filmpje op YouTube.

Volgens de voorman van de NVU zal de demonstratie in Maassluis 'enkele honderden betogers' trekken die Zwarte Piet en Sinterklaas een warm hart toedragen.

Roetveegpieten
Kusters reageert daarmee op het adviesvan waarnemend burgemeester Boele Staal van Arnhem aanstichting de Blide Incomst van Sinterniclaesz om na te denken over het inzetten van roetveegpieten bij de intocht in Arnhem zaterdag. Kusters vindt datdat niet van bovenaf moet worden opgelegd en vindt bovendien dat zwarte piet gewoon moet blijven bestaan.

Bram van der Worp, voorzitter van de stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz, heeft vorige week overigens al laten weten dat er geen roetveegpieten bij de intocht in Arnhem zullen zijn. „Die zien er gewoon niet uit", zegt hij.

Positief tegengeluid
Kusters zegt afgelopen week toestemming te hebben gekregen van de gemeente Maassluis voor een manifestatie zaterdag tijdens de intocht. "We hebben een vak toegewezen gekregen langs de route van de intocht. We willen een positief tegengeluid laten horen, voor zwarte piet. We gaan snoepgoed uitdelen, sinterklaasliedjes zingen en er zal een zwarte piet bij zijn. Vooraf houden we een paar toespraken", aldus de Arnhemmer.

Eerder kondigde Kick Out Zwarte Piet aan een actie te houden tijdens de intocht. Voor zover bekend heeft deze organisatie daarvoor tot nog toe geen toestemming gekregen. De gemeente Maassluis was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Tegen
Vrijdagavond kwam het in Nijmegen tot een klein treffen tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Enkele voorstanders, ook mensen van de NVU, stonden voor politiek café De Klinker in voormalig kraakpand De Grote Broek. Daar kwam op dat moment de stichting Nijmegen Gastvrij bijeen om zich te beraden over acties tegen zwarte piet tijdens de intocht in Nijmegen. De politie kwam tussenbeide zonder aanhoudingen te verrichten.

Vragen NVU-journaal 5 november 2016. Constant we staan hierbij de basisschool de boomhut. De directeur hier Rob Bleumink en de Arnhemse waarnemend burgemeester Boele Staal, hebben geopperd roet veegpieten op te leggen in Arnhem. Wat vind jij hiervan? Zaterdag 12 november is de legale NVU-manifestatie in Maassluis, hoe staat het ervoor! Hoe ga jij met al je kinderen het Sinterklaasfeest vieren? Constant denk jij de Trump de verkiezingen kan winnen? Denk jij dat er een kabinet mogelijk is over rechts? Met Geert Wilders als minister-president?
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.