Volledig scherm
© ANP

Arnhemse ouderen protesteren tegen alcoholverbod

ARNHEM - Op alle locaties van de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) geldt vanaf 1 januari een alcoholverbod.De welzijnsorganisatie vindt het niet langer passend om alcohol te schenken tijdens activiteiten voor ouderen.Verschillende ouderen protesteren.

„Ons doel is om de gezondheid van ouderen te bevorderen. Juist bij die doelgroep neemt de alcoholproblematiek toe”, zegt bestuurslid Karin Bergkamp van SWOA. Daarnaast wil de stichting niet langer geld en energie steken in drankvergunningen. Die vergunning is er voor De Weldam, De Petersborg en De Gaanderij.

Problemen
Op de overige vier SWOA-locaties is geen bar. „We hebben te maken met enkele bezoekers die te veel drinken en soms ook voor problemen zorgen. Daar moeten vrijwilligers tegen bestand zijn, terwijl dat vaak niet iets is waar zij op gerekend hadden toen zij zich aanmeldden als vrijwilliger.”

Betutteling
Het besluit valt bij een aantal kaart- en biljartclubs niet in goede aarde. Kaartclub 't Natje maakt iedere woensdagavond gebruik van SWOA-locatie De Gaanderij in Elderveld. Een alcoholvrije avond ziet de club niet zitten. „Waar halen ze het lef vandaan om ons ouderen zo te betuttelen”, zegt clublid Berry Kasteel. „Het is voor ons een uitje waar we naar uitkijken. Een kaartje leggen, drankje erbij en een paar oude koeien uit de sloot halen. Willen ze dat we thuis achter de planten gaan zitten? Alsof wij niet ons op onszelf kunnen passen, een schande.”

Protest
Volgens Bergkamp zijn er meer clubs die protesteren en overwegen hun activiteiten elders voort te zetten. „Dat begrijp ik. Wij willen hen eventueel helpen om een andere ruimte te vinden, buiten het SWOA. Wij zeggen niet dat mensen geen alcohol meer mogen drinken, dat moet iedereen zelf weten. Maar binnen de muren van SWOA is het niet langer gepast. Gelukkig zijn ook veel bezoekers en vrijwilligers van SWOA het daar mee eens.”

Lees in onze e-paper of onze papieren krantvan zaterdag 5 november de reacties van leden van kaartclub 't Natje.

Volledig scherm
Kaartclub 't Natje vindt het alcoholverbod betuttelend. © Marc Pluim