Volledig scherm
De waterstofbus rijdt voorlopig alleen in Apeldoorn in plaats van tussen Arnhem en Apeldoorn. © Rolf Hensel

Arnhemse waterstofbus moet tanken in Helmond

ARNHEM - Een waterstofbus van Syntus kan niet zoals gepland tussen Arnhem en Apeldoorn rijden, omdat er geen tankstation in de buurt is. Syntus zet de bus nu noodgedwongen in de stadsdienst in Apeldoorn in.

De bus moet tanken in Helmond.Voor de reis heen en terug verbruikt de bus meer dan de helft van zijn waterstof. Daardoor blijft er te weinig over om tussen Arnhem en Apeldoorn te rijden. Syntus kiest daarom Apeldoorn als voorlopige uitvalsbasis.

Volle tank
„Tussen Arnhem en Apeldoorn kan de bus pas rijden als het tankstation voor de bus in Arnhem klaar is”, meldt een woordvoerder van Syntus. Met volle tank kan de bus 430 kilometer afleggen. Van Apeldoorn naar Helmond heen en terug is echter al 240 kilometer.

Nieuw tankstation
De hoop is nu gevestigd opwaterstofproducent HyGear in Arnhem. Het bedrijfis bezig is met het bouwrijp maken van de plek voor een tankstation voor waterstof naast de benzinepomp van Shell op Industrie Park Kleefse Waard IPKW in Arnhem.

„We gaan ervan uit dat het tankstation in het eerste kwartaal van 2017 gereed komt. Dan kunnen hier mensen met de bus en de auto komen tanken.”

Hij is verbaasd dat Syntus nu op en neer naar Helmond rijdt. „We hadden kunnen helpen met een tijdelijke oplossing.”De gemeente Arnhem heeft ook een wagen rijden op waterstof. Ook die moet tanken in Helmond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.