Volledig scherm
Sommige deelnemers in de optocht in Arnhem op 29 mei maakten het teken van de Grijze Wolven. © Marc Pluim

Asscher en Van der Steur: vrijheid van meningsuiting ook voor Grijze Wolven

ARNHEM/ DEN HAAG -De mensen die op zondag 29 mei bij de Turkse folkloristische optocht in Arnhem het teken van de Grijze Wolven hebben gemaakt, hadden 'zich verantwoordelijker moeten gedragen'. Dat laten de ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ard van der Steur van Justitie weten in antwoord op vragen van het SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Zij had de bewindslieden gevraagd of zij weet hebben van de deelname van Grijze Wolvenaan de optocht en wat zij daarvan vinden.

Vrijheid van meningsuiting
De ministers geven een genuanceerd antwoord: zij hekelen het gedachtegoed van de Grijze Wolven, maar zolang die zich aan de wet houden, is er niets aan de hand. „De Grijze Wolven staan bekend om hun (Turkse) ultranationalistische gedachtegoed dat de potentie heeft om de toch al sterk gepolariseerde verhoudingen te verslechteren.”

Maar zij verbinden geen consequenties aan deze observaties. „De vrijheid van meningsuiting is er niet alleen maar voor welgevallige of prettige meningen. In dit land bestrijden wij elkaar met woorden, niet met daden. In Nederland beoordelen wij mensen op hun gedragingen, niet op hun gedachten.”