Auto-industrie bezorgt chipfabrikant NXP topjaar
Chipmaker NXP met vestigingen in Nijmegen en Eindhoven heeft een recordjaar achter de rug. En dat is vooral dankzij de chips die NXP verkocht aan de auto-industrie.
Ze zeggen het bij NXP al het hele jaar: die auto-industrie is nog steeds aan het opkrabbelen na de grote chiptekorten die ontstonden tijdens corona. Chipmaker NXP haalt het leeuwendeel van zijn omzet bij autobouwers en profiteert van die hoge vraag.
Dat bleek maandagavond nog maar eens tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De omzet van NXP steeg in 2022 met bijna 20 procent naar omgerekend ongeveer 12,2 miljard euro. De winst steeg naar zo'n 2,6 miljard euro.
Minder vraag naar mobieltjes
Ook het laatste kwartaal van vorig jaar verliep goed voor NXP, dat aan de Amerikaanse beurs genoteerd is en de cijfers altijd nabeurs bekendmaakt. De omzet bedroeg omgerekend iets meer dan 3 miljard euro. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Vooral onze automotive-activiteiten presteerden goed, terwijl er in de tweede helft van 2022 minder vraag was naar onze mobiele activiteiten en die van het internet der dingen.
Topman Kurt Sievers sprak in een persverklaring van een ‘zeer goed jaar voor NXP’. ,,Vooral onze automotive-activiteiten presteerden goed, terwijl er in de tweede helft van 2022 minder vraag was naar onze mobiele activiteiten en die van het internet der dingen.”
Meer dan de helft uit de auto-industrie
Dat laatste behelst het geheel van apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme thermostaten. NXP ontwerpt en levert vooral chips die het internet der dingen veilig moeten maken. De omzet op dat gebied kromp het laatste kwartaal met 8 procent ten opzicht van 2021.
Veruit het meeste geld verdiende NXP evenwel in de automotivetak. Die groeide het laatste kwartaal met 17 procent en opzichte van 2021. Over heel 2022 verdiende NXP meer dan de helft van alle omzet in die industrie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Potentieel dodelijke schimmel baart VS zorgen, Nederland bereidt zich voor op eventuele uitbraak
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt, met name in zorginstellingen in de Verenigde Staten. In Nederland treft het RIVM voorbereidingen voor een eventuele uitbraak van deze ‘candida auris’. -
PREMIUM
De stukadoor die profvoetballer werd en tonnen verloor: 'Ben weleens tien dagen op rij tienduizend euro verloren’
Hij is een ‘gewone Eindhovense jongen’, maar wel eentje met een opmerkelijk levensverhaal. Acht jaar geleden was Kevin van Veen (31) nog stukadoor, nu is hij een cultheld in Schotland. Achter die jongensdroom schuilt ook veel verdriet: de spits spreekt openhartig over ‘een hele zware periode.’Eindhoven -
PREMIUM4
Dode bij geweld op Lentse Warande blijkt 29-jarige; Wijchenaar (30) vast
Het slachtoffer van het dodelijke geweldsincident in Nijmegen dinsdagavond blijkt een 29-jarige man uit diezelfde stad. Hoe hij om het leven kwam, is nog onduidelijk. Een 30-jarige Wijchenaar is opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij het fatale voorval op de Lentse Warande.Nijmegen -
Wetenschappers universiteit Groningen steunen wegens kritiek ontslagen hoofddocent
Twaalf wetenschappers van het Centre for Gender Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben in een open brief steun betuigd aan de ontslagen Susanne Täuber. De universitair hoofddocent aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde zou de RUG moeten verlaten omdat ze zich kritisch uitliet over de universiteit. De briefschrijvers laten weten dat er bij hen wel plek is voor haar. -
Primeur: zorgmedewerker met long covid wint rechtszaak, instelling moet schade vergoeden
Een zorginstelling in Zuid-Holland is aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de coronabesmetting van een werknemer. Volgens de rechter is de werkgever te verwijten dat de vrouw zonder beschermingsmiddelen patiënten hielp. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een werknemer een dergelijke zaak wint.
-
PREMIUMgeld & geluk9
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM6
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?