Volledig scherm
PREMIUM
Restanten van een uitgebrande bestelbus in Beuningen © DG

Autobrand wordt zelden opgelost: ‘Vaak is er wel een vermoeden, maar zelden bewijs’

NIJMEGEN - De kans dat de politie de daders van autobranden vindt, is zeer klein. De afgelopen jaren blijkt maar 5 tot 10 procent van de zaken te zijn opgelost terwijl het aantal autobranden in de regio flink toeneemt. 

Quote

Er zijn mensen die een auto in brand steken vanwege een zakelijk conflict, of iemand is boos op zijn of haar ex

Woordvoerder politie

Zeshonderd auto-eigenaren zagen in 2019 hun auto in vlammen opgaan. Honderden aangiften van eigenaren liggen bij de politie. Veel van die aangiften blijken uiteindelijk niet meer waard dan voer voor de verzekering.  

,,Vaak is er wel een vermoeden, maar zelden bewijs.’’, stelt een woordvoerder van de politie. Zelden wordt er iemand aangehouden. ,,De pakkans is zeer laag. Over de jaren 2015 tot 2018 is het onderzocht. Van die zaken zijn vijf tot 10 procent opgelost. Voor 2019 denk ik dat een zelfde percentage geldt.’’

Bij zaken als inbraken ligt het opsporingsgemiddelde boven de tien procent. Het grote probleem bij autobranden is het gebrek aan bewijslast. Een auto staat snel in brand en vaak worden alle sporen van het misdrijf vernietigd.

Moeilijk te voorkomen incident, maar zet de auto niet in het donker

Autobranden zijn niet alleen lastig op te lossen, ook het voorkomen is niet gemakkelijk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat een paar dingen wel kunnen helpen.

,,Het kan helpen om je auto op een verlichte plek te zetten. Daarnaast geldt natuurlijk dat het meehelpt als je als buurt samen oplet.’’

Ook cameratoezicht kan helpen. ,,Als de auto zichtbaar gefilmd wordt door camera’s, kan dat iemand weerhouden van zijn daad.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
2-1
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
50'
1-0
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
49'
0-0
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
AjaxAJA
away logo