Volledig scherm
Locatiemanager Gerben van Os van het AZC Elderhoeve. © Gerard Burgers

Azc Elderhoeve neemt buurt heel serieus

ARNHEM - „We nemen alle meldingen over de bewoners van het asielzoekerscentrum heel serieus. Als buurtbewoners problemen hebben dan kunnen ze 24 uur per dag contact met ons opnemen."

En als locatiemanager Gerben van Os van het azc Elderhoeve het over 24 uur per dag heeft dan bedoelt hij dat niet overdrachtelijk. „We hebben continu bewaking op het azc. Als er 's nachts iets gebeurt waar bewoners bij betrokken zijn dan kunnen ze altijd bij ons terecht", stelt Van Os.

Half jaar open
Het azc Elderhoeve is ongeveer een half jaar open. De meeste telefoontjes en mailtjes over overlast kreeg het azc in de maanden na de opening binnen. „Onbekend maakt onbemind. Dat kennen we ook van andere locaties in het land. Zelfs bij de opening van de noodopvang in De Koepel waren er kritische geluiden", weet Van Os, die betrokken was bij het opzetten van die noodopvang.

Contact met buurt
Van Os vindt nu een half jaar na de opening dat het contact met de buurt goed is. „We hebben elk kwartaal een overleg met aanwonenden, zeg maar de buren, en de omwonenden die iets verder van het azc wonen. De eerste keer in december vorig jaar kwamen er zo'n 50 mensen en vlak voor zomer waren er 20 mensen. Bovendien hebben we twee open dagen gehouden en kunnen mensen elke woensdagavond hier terecht voor de open avond. Daar wordt weinig gebruik van gemaakt. Op woensdag 16 november is in het azc opnieuw een bewonersoverleg. Wij doen er alles aan om zo transparant mogelijk te zijn."