Volledig scherm
Illegaal vuurwerk © Wouter Borre

Barnevelder veroordeeld voor grootschalige handel in illegaal vuurwerk

BARNEVELD - Een 69-jarige Barnevelder en een 60-jarige Ermeloër zijn donderdag door de rechter in Arnhem veroordeeld tottweeënhalf jaar cel voor deelname aan een criminele organisatie en illegale vuurwerkhandel. Nog eens acht anderen in deze zaakkregen eveneens straffenvoor de handel in illegaal vuurwerk.

Zij kregen een kortere of voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, met daarnaast een werkstraf.

Verschil
De twee hoofdverdachten kregen een hogere straf vanwege hunrol in de handel. Zo hebben ze zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan hetop grote schaal inkopen, transporteren, opslaan en verkopen van vuurwerk. Hier zouden tonnen in om zijn gegaan.

Massa-explosief
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf er rekening mee gehouden dat illegaal vuurwerk zeer gevaarlijk is. Het vuurwerk is niet geschikt voor particulier gebruik en een deel ervan is massa-explosief. In deze zaak ging het omlawinepijlen, nitraten, honderdduizendklappers en flowerbeds. Ineen van de opslagplaatsen is meer dan 6.000 kilo vuurwerk gevonden.

Brandgevaar
Behalve het afsteken levert ook de opslag van dit vuurwerk gevaarlijke situaties op. Een van de verdachten had het vuurwerk bijvoorbeeld opgeslagen in de kruipruimte onder zijn woning. Een ander had het in een zeecontainer verstopt, onder zaagsel en strobalen. Dit bracht veel brandgevaar met zich mee, ook omdat in de container ernaast een hennepkwekerij zat.