Bas (35) heeft de ziekte van Lyme in zijn hoofd: ‘Ik was bang dat ik mijn 33e verjaardag niet zou halen’
LICHTENVOORDE - Twee jaar geleden lag Bas Fennis (35) soms wel 24 uur in bed. ,,Niet om te slapen, dat deed ik maar een half uur per dag. Ik kon gewoon niet anders. Door de ziekte van Lyme, die bij mij in de hersens zit, deed mijn hele lichaam pijn.”
Als Fennis de deur van zijn ouderlijk huis in Lichtenvoorde opendoet, is lastig voor te stellen dat hij kort geleden nog met zulke heftige klachten kampte. Hij oogt fit en lacht breeduit. ,,Dat komt door de adrenaline voor het gesprek”, vertelt hij. ,,Ik heb wel wat extra slaaptabletten genomen zodat ik zeker wist dat ik goed uitgerust zou zijn. Ik hou het maximaal een uurtje vol.”
Ik was er op mijn 32ste verjaardag zo slecht aan toe dat ik dacht dat ik 33 niet zou gaan halen...
Voor zijn crowdfundingsactie ging Bas Fennis uit de kleren. Inmiddels heeft hij ruim 13.000 van de beoogde 17.000 euro opgehaald. Kijk hier voor de inzamelingsactie van Fennis.
Dat Fennis nu weer bezoek kan ontvangen en kan praten over zijn ziekte, komt volgens hem omdat hij in 2020 besloot om buiten de reguliere zorg een oplossing te zoeken. ,,Dat is voor mij echt de redding geweest. Had ik dat niet gedaan, dan had het er nu heel anders uitgezien. Ik was er op mijn 32ste verjaardag zo slecht aan toe dat ik dacht dat ik 33 niet zou gaan halen...”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten
Vandaag begint de week van de teek. Een expert en een ervaringsdeskundige vertellen hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten. ,,Je lichaam controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur, zou net zo gewoon moeten zijn als iedere dag je tandenpoetsen.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Iris zit dankzij stamceltherapie weer op 50 procent van haar normale kunnen: ‘Leven is enorm veranderd’
HEELWEG - Duizenden euro’s zijn er ingezameld met verschillende crowdfundactie van patiënten die een behandeling in het buitenland nodig hadden. De een voor stamceltherapie, de ander voor medicijnen die niet vergoed worden. De een voor de ziekte van lyme, de ander voor multiple sclerose. Hoe gaat het nu met ze? -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMvideo
Nieuwe tekenziekte ook op de Utrechtse Heuvelrug gespot, expert Arnold waarschuwt: ‘Wees voorbereid’
Ook zo bang voor teken? Pas op, de bossen zitten er weer vol mee. Over deze spinachtige beestjes bestaan nog altijd veel misverstanden, terwijl we eigenlijk heel erg voor ze moeten uitkijken, zegt tekenexpert Arnold van Vliet.
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Boswachter Marieke over de positieve effecten van de natuur: ‘Maakt ons creatiever, blijer en gezonder’
De natuur is een goed medicijn, zegt boswachter Marieke Schatteleijn (45). Hoe werkt dat dan? -
PREMIUM
Na jaren op bed liggen en niets kunnen, durft Maaike (28) nu weer te dromen
Ze durfde het eerst niet hardop te zeggen, maar het hoge woord mag eruit: Maaike Boere is aan de beterende hand. Dat is goed nieuws voor haarzelf, én al die andere mensen met de ziekte van Lyme.