Volledig scherm
Kunstgras blijft de gemoederen bezighouden. © Gerard Vrakking

'Bedrijf in Barneveld knoeit met kunstgras', kritiek op tv-optreden Gelderse gedeputeerde

Er wordt op grote schaal gesjoemeld met de recycling van kunstgras. Dat meldt Zembla. Het televisieprogramma stelt dat onder meer afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld zich niet aan de regels houdt. Ook KSP in Lelystad en de Dongense kunstgrasrecyclaar Tuf Recycling zouden dan niet doen.

Gemeenten betalen tussen de 10.000 en 20.000 euro per veld voor verwerking en recycling. 

Afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld, dat onder meer vervuilde kunstgrasmatten opslaat en verwerkt, is al meer dan een jaar in overtreding, zo blijkt volgens Zembla uit bezoekverslagen van de Omgevingsdienst van Gelderland. Die zou vorig jaar 'illegale uitbreiding' van het bedrijfsterrein in Barneveld en 'illegale activiteiten zonder omgevingsvergunning' hebben geconstateerd. Maar de provincie gedoogt de overtredingen, constateert het televisieprogramma.

Kritiek op Gelderse gedeputeerde

De uitzending van Zembla was vanavond om 21.15 uur te zien op NPO2. Tijdens en na het programma kreeg de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze de nodige kritiek op social media. Dat vanwege haar reactie op de overtredingen bij Vink in Barneveld.

Zo zegt ze tegenover Zembla dat Vink belangrijk is omdat het afvalverwerkingsbedrijf een 'maatschappelijke functie' vervult. ,,Waar moeten we anders met het afval naartoe?’’, meldt ze. Een argument om de regels te overtreden? ,,Nee, dan mag je de regels alleen maar overtreden in samenspraak met ons, omdat wij zien dat op die plek in de toekomst... dat wij die vergunning zo kunnen inrichten dat het kan.’’

Gustaaf Biezeveld, voormalig milieu-officier van justitie, laat weten dat hij denkt dat Vink 'in zijn vuistje gelachen heeft'.

Zembla zorgde eerder al voor opschudding door wereldkundig te maken dat de rubberen korrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid.

200 matten vervangen
In Nederland worden er alleen al deze zomer meer dan tweehonderd kunstgrasvelden vervangen, weet Zembla. Dat is ruim één miljoen vierkante meter. Dit jaar concludeerde onderzoeksbureau AMI volgens het programma in een vertrouwelijk rapport voor de kunstmarktbranche, dat er wereldwijd geen oplossing is voor het hergebruik van kunstgrasvelden. Onderzoekers is het 'een grote bedreiging voor de industrie' en is er een “dringende behoefte aan een milieuvriendelijke oplossing.' De FIFA concludeert in een rapport van vorig jaar dat er 'een serieus probleem is met illegale dumping van kunstgrasmatten.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
3-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
2-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo