Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bejaarde Duivense wint rechtszaak om hulp in huishouding

DUIVEN - Een bejaarde Duivense heeft een rechtszaak tegen haar gemeente gewonnen. Ze sleepte Duiven voor de rechter omdat ze het oneens was met de herindicatie van het toewijzen van hulp in de huishouding.

De vrouw is een van ruim tweehonderd Wmo'ers in Duiven die moesten worden geherindiceerd. In 2015 hevelde het rijk taken over naar gemeenten, en huishoudelijke hulp valt daaronder. Hoewel de rechtbank zich enkel uitspreekt over deze ene kwestie, raakt het vonnis alle Wmo'ers die om huishoudelijke hulp hadden gevraagd.

Verzoek afgewezen
De vrouw had 7,5 uur huishoudelijke hulp per week en wilde dit verlengd zien worden. Burgemeester en wethouders oordeelden anders; ze wezen het verzoek af. Daartegen ging de vrouw in beroep.

Ook was de vrouw niet te spreken over de keukentafelgesprekken. Consulenten vroegen inzage in bankafschriften. De rechtbank valt de Centrale Raad van Beroep bij, die in mei van dit jaar al zei dat Duiven verkeerd handelt.

Blij
De 60-jarige Duivense Wmo-cliënt Ans Venhorst sprak vorig jaar bij de gemeenteraad in over de zaak. Zij is blij met het gerechtelijke oordeel. Een gemeentevoorlichtster meldt dat wethouder Ineke Knuiman erover nadenkt of ze tegen het vonnis in hoger beroep gaat bij de Centrale Raad van Beroep.