Een boswachter van Staatsbosbeheer mikt zijn geweer op een groep herten in de Oostvaardersplassen.
Volledig scherm
Een boswachter van Staatsbosbeheer mikt zijn geweer op een groep herten in de Oostvaardersplassen. © Olivier Middendorp

Bekende slagerij Veluwe weigert herten Oostvaardersplassen: ‘Zit niet te wachten op protesten voor mijn winkel’

OENE - Staatsbosbeheer heeft slagerij Ter Weele in Oene herten uit de Oostvaardersplassen aangeboden. Maar de bekende Veluwse slagerij heeft geen interesse in het afgeschoten wild. Ter Weele verkoopt liever Veluws wild en zit ook niet op protesten te wachten.

Een tijd terug al werd slager Herman ter Weele door Staatsbosbeheer benaderd. Of hij afgeschoten herten van de Oostvaardersplassen wilde inkopen? Geen interesse, antwoordde hij beleefd. ,,Wij willen graag Veluws wild verkopen en geen Oostvaardersplassen wild”, legt de eigenaar van de bekende slagerij uit. ,,Niet dat de herten uit Flevoland niet van goede kwaliteit zijn, maar Veluws wild is nu eenmaal ons paradepaardje. En daarnaast ging het me ook om de hoeveelheid. Als wij in een week 100 tot 150 herten krijgen, kunnen we dat gewoon niet verwerken. En ja, ik zit ook niet te wachten op protesten voor mijn winkel.”

Quote

Wij willen graag Veluws wild verkopen en geen Oostvaar­ders­plas­sen wild. Niet dat de herten uit Flevoland niet van goede kwaliteit zijn, maar Veluws wild is nu eenmaal ons parade­paard­je.

Verhongeren

De komende maanden worden er 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten. Dat is nodig om de populatie weer in evenwicht te brengen. De afgelopen jaren verhongerden honderden herten in het Flevolandse natuurgebied omdat er te weinig voedsel voor ze is. Afgelopen maandag werd begonnen met de ‘afschietoperatie’. Staatsbosbeheer is in gesprek met poeliers die herten willen afnemen. Binnenkort wordt er een koelcel in de Oostvaardersplassen geplaatst waar de gedode herten tijdelijk worden opgeslagen. Tegen het afschieten van bijna tweeduizend gezonde dieren is de afgelopen maanden veelvuldig geprotesteerd.

Genieten

Slager Ter Weele kijkt er nuchter tegenaan. ,,Als die herten dan toch worden doodgeschoten, laten we er dan iets moois van maken, denk ik dan als slager. Er zijn zat mensen die kunnen genieten van een lekker stukje vlees. Op de Veluwe worden ze ook afgeschoten, maar dat zie je niet, dat gebeurt in het bos.”

Staatsbosbeheer hoeft volgens Ter Weele niet te vrezen dat het de 1830 herten niet kwijtraakt. ,,In Nederland eten veel mensen wild. De markt is groot genoeg, die herten zijn ze zo kwijt.”

Herman ter Weele en zijn vrouw Ike in hun beroemde slagerij in Oene.
Volledig scherm
Herman ter Weele en zijn vrouw Ike in hun beroemde slagerij in Oene. © Hans van de Vlekkert/Archief
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.