Volledig scherm

Berg en Dal wil dat burgers vanaf 2017 zelf onkruid van trottoir vegen

BERG EN DAL -De inwoners van de gemeente Berg en Dal moeten in 2017 hun eigen straatje onkruidvrij houden. De gemeente wil dat althans aan ze gaan vragen. De gemeente doet dat omdat ze van de regering het onkruidbestrijdingsmiddelRoundup niet meer mag gebruiken, al is dat in de winkel nog gewoon te koop.

„We mogen geen chemische middelen meer gebruiken voor onkruidbestrijding”, aldus wethouder Alex ten Westeneind. „Alternatieven, zoals borstelen, zijn echter vier tot vijf keer zo duur en het resultaat is slechter. Waar praten we over? Om het onkruid tussen de tegels weg te halen.”Volgens de wethouder zou een alternatief al gauw 1 ton extra kosten.

Campagne
Binnenkort start de gemeente een campagne om de inwoners hier warm voor te maken. De gemeente blijft de perkjes schoffelen. Op die plekken waar aan het trottoir geen huizen staan (en er dus niemand woont), zal de gemeente het onkruid tussen de tegels wegtrekken. Als iemand zelf niet in staat is zijn of haar stoep onkruidvrij te houden, hoopt de gemeente op inzet van de buurt.

Hark
Ondertussen is de wethouder aan het uitzoeken hoe het zit met eventuele aansprakelijkheden. „Stel: je bent met een hark op je trottoir bezig, gaat even naar binnen en er struikelt een passant over die hark? Wie is er dan aansprakelijk.”