Volledig scherm
Bergheggenmus

Bergheggenmus bezorgt Wageningse vinder trillingen

WAGENINGEN - Jurrien van Deijk deed vrijdagochtendeen bijzondere ontdekking.De 26-jarige Wageninger, die net naar Wijchen is verhuisd, zag als eerste een bergheggenmus in Nederland. Dat gebeurde op de Maasvlakte.

Van Deijk was samen met Jacob Lotz aan het vogelen op de Maasvlakte.

Spotten
Er zaten veel vogeltjes in de bosjes. Goudhaantjes, roodborstjes en heggenmussen. Ineens zag hij een bergheggenmus. „Ik zette mijn verrekijker erop en begon meteen te trillen. De bergheggenmus! Ik riep meteen Jacob en schoot wat plaatjes. We hebben ze gecheckt en waren er zeker van dat het er een was. Toen heb ik snel wat vrienden geappt en daarna de rest van Nederland.”

Primeur
Van Deijk beroofde met zijn primeur veel vaderlandse vogelaars van hun droom om als eerste in Nederland de bergheggenmus te zien. Er zijn de laatste twee weken in Noord-Europa al meer dan honderd waarnemingen geweest van de bergheggenmus. De vogel zit normaal in het oosten van Rusland. De laatste melding daarbuiten is van vijf jaar geleden. Het aantal wat nu is gemeld, is meer dan in de afgelopen eeuw bij elkaar. „Dan hoopt iedere vogelaar om de eerste te zijn die er eentje in Nederland ziet.”

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van zaterdag 22 oktober, editie Vallei, of bekijk de e-paper.