Volledig scherm
Statushouders aan het werk in het Heijense bos. Foto Theo Peeters

'Bestrijd krimp Limburg met statushouders'

GENNEP - Limburg moet dé provincie van statushouders worden.Want met alleen de eigen bevolking is een steeds verdere bevolkingskrimp niet tegen te houden. Dat stelt Nol Reverda van het Nederlands Kennisinstituut Maatschappelijke Effecten Demografische Krimp (Neimed).

Volgens hem zijn vluchtelingen die mogen blijven de oplossing om verdere krimp tegen te gaan.

Krimp
Ondanks iets positievere cijfers, blijft de bevolking in Limburg namelijk 'gewoon' krimpen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde recent een onderzoek waaruit blijkt dat het vooral in Zuid-Limburg meevalt. Een momentopname, claimen krimpkenners Peter Hovens en Wim Derks. Bestuurders moeten blijven handelen vanuit de 'krimpgedachte', stellen ook zij.

Beleid
Bestuurders moeten zich niet laten afleiden. Ga door met het ingezette beleid. Sloop 'rotte plekken', zet in op ruimte, zorg voor meer samenwerking tussen gemeenten en vertel daarnaast het positieve verhaal. Maar vooral: wees alert op kansen.” Voor Nol Reverda gaat dat allemaal nog niet ver genoeg.„Maak Limburg nou dé provincie voor statushouders. Houd ze hier, leid hen op."

Probleem
Ook Noord- en Midden-Limburg moeten niet achterover leunen maar handelen, waarschuwt krimpdeskundige Wim Derks. „Krimp werd lang gezien als een Zuid-Limburgs probleem, maar dat is het niet."

Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © ANP