Volledig scherm
© Thinkstock

'Betaal ziekenhuis ook als arts niét opereert'

NIJMEGEN - Ziekenhuizen moeten ook betaald krijgen als ze besluiten een patiënt niet te opereren. Dat voorkomt overbodige behandelingen en scheelt een hoop geld. Deze omslag in de gezondheidszorg vindt steeds meer gehoor. Zowel in de politiek en bij ziekenhuizen als bij de zorgverzekeraars.

Als een patiënt niet meer behandeld wil of hoeft te worden, krijgen arts en ziekenhuis voor alle inspanningen niet betaald. ‘Beloon kwaliteit in plaats van volume, oftewel het aantal behandelingen’, schrijven Kees van Laarhoven van het Nijmeegse Radboudumc en Bart Berden van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg in een opiniestuk in De Gelderlander. Zo kan er geld en tijd worden vrijgespeeld voor betere voorlichting.

Blij
Zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn blij met het pleidooi. „De omslag moet komen vanuit de artsen en ziekenhuizen zelf’’, zegt VGZ-bestuurder Ab Klink. „In het Radboudumc en ziekenhuis Bernhoven in Uden hebben we sinds vorig jaar al pilots lopen waarbij meer wordt ingezet op uitleg aan de patiënt. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld galblaasoperaties, hernia en oorbuisjes. We zien het aantal behandelingen daar enorm teruglopen. In 2017 haken zes andere ziekenhuizen aan.”

De VVD in de Tweede Kamer wijst erop dat beloond worden voor het voeren van een goed besprek in plaats van een behandeling deels al bestaat. Er zou alleen te weinig gebruik van worden gemaakt. De PvdA ondersteunt de omslag van ‘maximale zorg’ naar ‘optimale zorg’.